Очилата за нощно виждане на DARPA имат размерите и теглото

...
Очилата за нощно виждане на DARPA имат размерите и теглото
Коментари Харесай

Очила за нощно виждане са досущ като обикновените


Очилата за нощно виждане на DARPA имат размерите и тежестта на елементарни очила
(снимка: DARPA)

От десетилетия военни по целия свят се възползват от технологията за нощно виждане, позволяваща на водачи да извършват задачи на ниско равнище в тъмни нощи и на сухопътни войски да организират интервенции против съперниците си в цялостен мрак. Но актуалната технология за очила за нощно виждане (ОНВ) изисква тромава бинокулярна оптика. Тя се инсталира на каски, предлагащи лимитирано зрително поле и натоварващи нездравословно врата на боеца.

Въз основа на неотдавнашния теоретичен прогрес в региона на фотониката и оптичните материали, американската работа за рационализиране на технологиите в отбранителната област DARPA поставя старания нови старания да създаде ОНВ от последващо потомство, които са толкоз леки и компактни, колкото чифт елементарни очила или слънчеви очила.

Ето, че DARPA разгласи своята стратегия за усъвършенствано нощно виждане под формата на очила. има за цел да сътвори леки ОНВ, които оферират необятно зрително поле посредством голям брой инфрачервени (IR) спектри, без да се нуждаят от обособена оптика за всяка IR лента. Целта е да се даде опция за нощно виждане в условия на мъгла, прахуляк и други трудности, както и да се обезпечи термовизионен аспект – и всичко това единствено посредством една плоска леща.
още по тематиката
„ Нашите бойци изпитват доста напрежение на врата от актуалните ОНВ, породено от тежестта на оптиката, разпростряла се на няколко сантиметра напред върху каските им ”, споделя Рохит Чандраскар, началник на програмата по създаването.

„ Ако в никакъв случай не сте носили ОНВ в продължение на часове, представете си, че през целия ден носите бейзболна шапка с тегло от два кг, прикрепено към предната част на каската – това ще ви даде отчасти чувство за напрежението върху тялото. Продължителното потребление на сходни системи води до положение, при което шията към този момент няма сила за поддържане на главата изправена, което изисква военнослужещите да употребяват ръцете си за покачване и ориентиране на главата”, разказва неудобствата Чандраскер.

Освен това на бойците се постанова постоянно да извъртат главата си мощно встрани, тъй като зрителното полена ОНВ е едвам 40 градуса – в съпоставяне със 120-градусовия аспект, който имаме с очите си. Това прави потреблението на ОНВ мъчно и мъчително, добавя експертът.

Програмата ENVision е предопределена да наруши парадигмата, че нарасналата продуктивност може да бъде реализирана единствено посредством увеличение на тежестта. Очаква се крайният резултат от работата по плана да е усъвършенствано устройство за нощно виждане, което е с форм-фактора на елементарни очила.

Част от технологията, на която ще се разчита, е директното превръщане на фотони нагоре от инфрачервени във забележими фотони, употребявайки ултра-тънки материали.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР