Очевидци от Йемен споделят, че са се събрали около малък

...
Очевидци от Йемен споделят, че са се събрали около малък
Коментари Харесай

Йемен: Мистериозен удар с дрон повдига отново въпроси за кампанията на САЩ

Очевидци от Йемен споделят, че са се събрали към дребен автомобил с 4 порти, затрупан със засъхнала тиня и са погледнали през разрушените прозорци и отнесения покрив. Вътре е имало трима мъртви мъже . Племенните водачи са разпознали и тримата, убити в края на януари покрай централния йеменски град Мариб , като хипотетични членове на „ Ал Кайда на Арабския полуостров (AQAP), която от дълго време се счита за един от най-опасните клонове на екстремистката формация на локално равнище.

Изглежда, че тези мъже са били убити при непредвиден удар с безпилотен аероплан (дрон), осъществен от Съединени американски щати , като е употребявано оръжие , което в предишното е било употребявано рядко, нормално против високопоставени цели . Ударът още веднъж повдига на дневен ред въпроси по отношение на акцията на Съединени американски щати за потребление на безпилотни летателни апарати в Йемен, която се организира от две десетилетия насам и е толкоз потайна , колкото и преди, макар обещанията на администрацията на Байдън да вкара повече ясни разпореждания в тази посока. Тази секретност , съчетана с продължаващата от години война в Йемен, прави още по-трудно определянето и оценката на аргументите за хипотетичните американски удари.

Въз основа на изображенията на останките , оценени от Associated Press и специалисти по оръжията , хипотетичните членове на “Ал Кайда ” наподобява са били убити от дрон Hellfire R9X , прочут още като „ бомба с нож “ . Въпросният дрон, за който е известно, че се употребява единствено от силите на Съединени американски щати , е бил употребен и при други офанзиви, приписвани на страната, в това число при въздушния удар в Кабул предходната година, при който беше погубен водачът на „ Ал Кайда “ Айман ал-Зауахри . Мъжете, убити при удара на 30 януари, не са били видни членове на екстремистката формация. Единият от тях е разпознат като производител на бомби , само че за него не се знае съвсем нищо друго.

Според Дейвид Стерман , старши политически анализатор във вашингтонския мозъчен концерн „ Нова Америка “ , който от години следи от близко американските удари с безпилотни самолети в Йемен, дроновете от тази серия са предопределени за ликвидиране на високостойностни цели .

Белият дом отхвърли да отговори на въпроси по отношение на офанзивата в Йемен. Централните военновъздушни сили на Съединени американски щати, които следят Близкия изток, обявиха, че не разполагат с информация, че техните сили са направили какъвто и да е удар. Централно разузнавателно управление на САЩ, за което се счита, че е направило многократни удари с Hellfire R9X, в това число този, при който беше погубен ал-Зауахри, също отхвърли коментар.

Двама локални племенни водачи , които се съгласиха да приказват при изискване за анонимност поради продължаващата война и наличието на екстремисти в Мариб, обявиха пред „ Associated Press “, че убитите са членове на „ Ал Кайда “ . По техни думи маскирани бойци на групировката са обкръжили региона след удара. Лидерите идентифицираха един от починалите като Хасан ал-Хадрами. През 2021 година хутите, посредством следената от тях държавна осведомителна организация „ SABA “, дефинираха починалия мъж като един от няколкото „ профилирани “ специалисти по експлозиви в клона на „ Ал Кайда “. Както е известно, екстремистите постоянно залагат крайпътни експлозиви.

Експертите на Организация на обединените нации считат, че „ Ал Кайда “ в Йемен и прилежащите страни наброява няколко хиляди членове , които се допълват от задгранични бойци. Мариб към момента е прочут като „ крепостта на „ Ал Кайда “ , макар че подкрепяните от Саудитска Арабия съдружници на интернационално приетото йеменско държавно управление в заточение управляват града.

През 2022 година Байдън издаде нови насоки , ограничаващи потреблението на въоръжени безпилотни самолети отвън военни зони, като наредбите изискват президентско утвърждение , преди обвинен в тероризъм да бъде прибавен в листата на американското държавно управление за евентуални смъртоносни дейности. Тези документи обаче остават класифицирани , което прави преценката на аргументите за хипотетичните удари доста по-трудна.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР