“Очевидно е, че се намираме в една посттравматична ситуация на

...
“Очевидно е, че се намираме в една посттравматична ситуация на
Коментари Харесай

Психологът Йорданов: Нищо не се е променило, не се слагат на масата важни въпроси

“Очевидно е, че се намираме в една посттравматична обстановка на един развой, който стартира преди към година, когато имах опция да кажа, че всичко което се развива като процеси, ще приключи с лек махморлук или с нормалната ни меланхолия и ще стигнем до извода, че нищо не се е трансформирало. При всички положения сега всички са вперили вниманието си в думите, а те са доста обезсърчителен източник на надеждна информация”, изясни Йорданов пред Българска национална телевизия.

“В България нещата са доста персонални. На масата се поставят въпроси, които не знам какъв брой са значими. Трябва да се прави разлика сред незабавните и значимите неща. Има проблеми, които са значими, само че не са незабавни. Ситуацията сега е доминирана от боязън. Всички послания са надълбоко пожелателни. Ако го разгледаме през призмата на водачеството, сега имаме доста сходна обстановка на Гъливер - страхът първоначално, когато отива при лилипутите. Всички предизборни слогани на смяната - да се махне системата, да се върне нормалността, сега се стоварва върху гърбовете на хората, които не са се замисляли за нещо доста значимо - какво е водачеството и кой е лидерът”, уточни още Йорданов.

По думите му сега всички са вперили взор в президента Румен Радев. При Слави Трифонов всичко е зад кадър, а начело е Тошко Йорданов.

“Говори месията на Трифонов в лицето на Йорданов. В това, което споделя, и методът, по който го приказва, се вижда детска сърдитост, неодобрение. Има декларативни изявления за това по какъв начин всеки не желае постове, че не е значимо, по какъв начин се гледат общите направления. Тежестта на това кой ще поеме същинската отговорност си стои и доста скоро ще се усети тази тежест и през това кой ще издържи да я поеме. Много красиво звучи да има специалист министър председател, интелигентен, хубав, с доста езици. Но политическото водачество не е просто експертиза и обучение. То не е достатъчно”, изясни още Йорданов.

По думите му сега има боязън от трети избори, тъй като “нещата по-късно сигурно няма да наподобяват по този начин”.

“Каквото и да си приказваме, няколко пъти е имало мощно водачество в България през последните 30 година Господин Костов беше мощен представител на избран вид водачество, имаше мощно държание на общественик. Имаше водачеството на господин Сакскобургготски и по-късно водачеството на господин Борисов. Сергей Станишев не можа да излезе от сянката на царя, той е бил в същия модел. В момента има рецесия на водачество. Има доста подозрения към господин Радев, който се опита да поеме лидерската палка. Той в никакъв случай не е имал действителни пълномощия, водачеството му не е в същинския смисъл на водачество, което понася отговорност, а водачество на рецензията...”, разяснява още Йорданов.

“Месианските упования на нашето общество отразяват степента на незрялост. Преходът от подобен вид упования се задава още сега, когато се опитваш да промениш нещата. Да може да формираш този прям поверителен разговор би трябвало изначало да кажеш кой ще бъде водач. Сега всички желаят да бъдат антураж, никой не желае да поеме отговорността”, добави още Йорданов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР