„Очевидно е, че ГЕРБ вече се позиционират в предизборна кампания,

...
„Очевидно е, че ГЕРБ вече се позиционират в предизборна кампания,
Коментари Харесай

Крум Зарков пред ФАКТИ: Беше голяма грешка да пришиват БСП към партиите на статуквото

„ Очевидно е, че ГЕРБ към този момент се нареждат в предизборна акция, пробвайки се да се изкарат съпротива, в действителност на самите себе си, защото те нито за един момент не са напускали властта, нито лостовете за надзор на тази власт”. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ националният представител от Българска социалистическа партия Крум Зарков. Думите му са в коментар на зачестилите нападателни брифинги на Политическа партия ГЕРБ.

„ Това си е тяхна тактика, могат да я употребяват. Само бих ги предизвестил, че по този начин лъсват многото несъгласия в тяхното мислене, които и през вчерашния ден, и през днешния ден се виждат с просто око. Аз незабавно бих изчистил три несъгласия, които ми се костват много очевидни. От една страна от ГЕРБ настояват, че машинното гласоподаване е противоконституционно, като по този начин и не се разбра на кой текст в Конституция тъкмо опонира и ще ми е доста любопитно да прочета тяхното искане до Конституционния съд, само че самите ГЕРБ най-малко два пъти са дали своят вот за цялостно машинно гласоподаване. Те го отменяха в навечерието на изборите, само че това не пречи, че тяхното болшинство, с техните министри, няколко пъти е въвеждало техниката, която през днешния ден смятат за противоконституционна, или най-малко плашат с това искане.

От друга страна е доста необичайно по какъв начин те упрекват втората и третата политическа, че видите ли безконтролно върнали мандата. Само че те, първата по величина мощ, побързаха да създадат марионетно държавно управление, което даже за най-близките им доближени не звучеше съществено, с цел да се отърват от тази отговорност.

Последното, и то не по-малко явно несъгласие, е това, че видите ли ЦИК щяла да бъде овладяна от президента, пропускайки да кажат, че и преди тези ремонти, точно президентът назначаваше с декрет членовете на ЦИК, с изключения на ръководителя и зам.-председателя, и че и преди, както и в този момент, той ще работи в обвързана подготвеност по оферти на партиите. Тоест нищо кой знае какво по този въпрос не се е случило и по тази причина много неуместно звучи тази нервност и тези тежки думи за преврати, и какви ли не неща, които се чуват от представителите на ГЕРБ “, разяснява герберската мисъл Зарков.

„ От ГЕРБ, насищайки пространството, се пробват да изкарат, че се случва нещо извънредно ужасно, че страната е хвърлена в безпорядък, разбирайте, в случай че не са те на власт, непрекъснато на власт, ще живеем в безпорядък “, разясни социалистът.

„ Ние сме в политическа рецесия. Тази политическа рецесия явно не беше решена с изборите на 4-ти април. Тя стартира през лятото (б.р. на 2020 г.) с огромните митинги, с отхвърли на ГЕРБ и Бойко Борисов да видят очевидното и да правят отстъпка от власт, с финта, който стигна чак до Конституцията – толкоз високо отиде залогът, и в последна сметка с блокаж на политическите сили, всяка допускайки своите неточности и правейки своите пробиви. 4-ти април се оказа просто един стадий, а не крайното решение на тази политическа рецесия. Няма какво друго да се направи – с цялата тежест, която това съставлява и за жителите, и за политическата система, и за всички, с изключение на да се отиде на нови избори. Колко пари костват, естествено не е въпрос без значение, само че не е и главният въпрос, тъй като доста повече коства загубата на демократичната система и политическата непоклатимост. Така че, в случай че трябват още едни избори, а те явно се постановат, дано да отидем на още едни избори, всеки да се е поучил от грешките си и гласоподавателят да отсече. Между другото, аз не съм фен на онази доктрина, която споделя: „ Няма смисъл, просто ще е същото “. Никога не е тъкмо същото “, съобщи още Крум Зарков.

„ Мисля, че можехме да създадем повече по този Изборен кодекс. Съжалявам доста, че не възприеха концепцията на Българска социалистическа партия за започване най-накрая на прословутия „ Публичен указател на гласоподавателя “, който да стане база за изчистването на изборните описи, защото въпросът с несъответстващите изборни описи трови българския избирателен развой и доверието в него към този момент повече от 30 години. И тази стъпка не се направи, реализира се това, което беше вероятното “, изясни националният представител от Българска социалистическа партия.

„ Самата политическа настройка в Народното събрание правеше всичко доста мъчно. Знаейки, че разполагаме с пай интервал от време - в една непрекъсната неустановеност във връзка с това ще има ли държавно управление, няма ли да има, кой ще поеме отговорност за него, всички разбираме, че парламентаризмът е една комплицирана система, само че тя изисква, минимум, изясненост във връзка с това кой е болшинство и кой е в съпротива. Преди да се сложи този въпрос - да е ясно изчистен в една асамблея, тя не би могла да действа обикновено “, проучва обстановката той в настоящото 45-ото Народно заседание.

Според него Националният съвет на Българска социалистическа партия се е съобразил с действителността и по тази причина партията ще върне мандата за ръководство. „ Политическата ни мощ разполага с поддръжката на 43 народни представители, което е извънредно незадоволително, от една страна, а въпреки това другите политически сили, наши евентуални сътрудници, като изключим ГЕРБ и Движение за права и свободи, с които сме споделили, че не желаем да работим, доста изрично, още от първия ден, се дистанцираха и от Българска социалистическа партия. Една от огромните неточности на този парламент първоначално, която минира опцията той да работи, е пришиването на Българска социалистическа партия към партиите, наречени „ от статуквото “. Това, от една страна, съгласно мен беше политическо недалновидно и обрече този парламент, само че въпреки това останахме с горчивината, че не бяха оценени нашите доста огромни старания, положени в последните четири години. А точно да се противопоставяме на модела, който ГЕРБ и Движение за права и свободи бяха наложили в последните години. ГЕРБ главно, а Движение за права и свободи с тяхната скрита, само че и забележима в избрани моменти поддръжка. Тоест това разграничаване на другите от Българска социалистическа партия априори значително обрече диалозите нататък и докара до единственото допустимо решение на Националния съвет на Българска социалистическа партия – а точно да върнем мандата, откакто той ни бъде връчен “, сподели по тематиката за управническия мандат Зарков.

Депутатът от Българска социалистическа партия разяснява и следващите офанзиви на ГЕРБ към президента Румен Радев, които този бях в подтекста на бъдещия длъжностен кабинет, чрез който, съгласно герберите, президентът ще ръководи еднолично:

„ Тяхната непрекъсната фиксация и офанзива върху президента стартира да става карикатурна. Един длъжностен кабинет е стеснен с най-голямото ограничаване – той не може да действа повече от 2 месеца. Каква еднолична власт? В какви неща подозират президента Радев? Това не е съществено. Служебният кабинет има за цел организацията на почтени и свободни избори в границите на Конституцията и мисля, че ще е добре за общото доверие в процеса те да бъдат проведени точно от длъжностен кабинет, а не от някоя от настоящите политически сили, минимум от тази, която беше на власт на практика в последните 10 години. Не виждам безусловно никакъв проблем. Естествено, в пълномощията на служебния кабинет влизат и всички други пълномощия, с които разполага едно държавно управление. Но той е стеснен първо от неналичието на парламент, не може да прокарва лични закони и действа в нормативната рамка – такава каквато е все още на неговото основаване, и второ има период от 2 месеца, в които би трябвало да застъпи идващият парламент, който, уповавам се, всеки, в случай че си е научил уроците, ще успее да се образува държавно управление “.

„ Отстраняването на който и да било не може да бъде политическа цел. Промяната на метода на ръководство естествено минава през нов министър-председател и кабинет. Борисов ръководи през последните 10 години и не дава поръчка, че е подготвен да си тръгне. Това е реалност. Естествено е, че когато 10 години си бил на власт, към теб се събира един подобен конюктурен електорат, който гласоподава и по табиет. Много хора не си показват различен министър-председател, с изключение на на него. Но за това е демокрацията. Аз мисля, че ние към момента живеем в настояща народна власт и тя ще преодолее това негово отвращение да се отдръпна от власт. Мисля, че първата крачка беше направена на 4-ти. Ще забележим по кое време ще бъде идната “, разяснява още Крум Зарков.

„ Българската социалистическа партия е заложила в своята предизборна стратегия и конгресни документи закриването на профилираните съдилища, чието развиване през годините ги направи да наподобяват от ден на ден на изключителни такива. Именно с нашите гласове тези закони минаха през Правната комисия”, съобщи той по тематиката за закриването на профилираните съд и прокуратура. Социалистът не е убеден, че на този парламент ще му доближи времето, с цел да одобри тези закони прецизирани на две четения. Още повече, най-малко на този стадий те не са част от програмата на 45-ото Народно заседание за тази работна седмица.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР