Очертаване на позициите на САЩ и Китай в глобалния свят

...
Очертаване на позициите на САЩ и Китай в глобалния свят
Коментари Харесай

Трудно начало! Байдън и Си се видяха виртуално

Очертаване на позициите на Съединени американски щати и Китай в световния свят и международната стопанска система е главната тематика на първия диалог във виртуалното пространство на водачите на двете страни - Джо Байдън и Си Дзинпин, съобщи АП.

Президентът на Съединени американски щати даже акцентира, че е оптимист, че идната среща на двамата водачи е допустимо да е очи в очи.

Президентът на Китай Си Дзинпин назова Джо Байдън " остарял другар ", съобщи Агенция Франс Прес. С тези думи Си се обърна към Байдън при започване на срещата им онлайн. Си Цзинпин и Джо Байдън до момента са говорили по телефона и са разменяли известия. Това е първата им публична среща, въпреки и онлайн.

Джо Байдън означи, че дружно с сътрудника си Си имат отговорността да подсигуряват, че техните контакти няма да се трансфорат в открит спор.

Президентът на Китай не пропусна да напомни, че Белият дом би трябвало да усъвършенства своята връзка и да ускори съдействието, тъй като и двете страни са изправени пред голям брой провокации, като да вземем за пример климатичните промени и пандемията от COVID-19.

Виртуалната среща сред двамата водачи става в миг на повишено напрежение в двустранните връзки.

Белият дом подлага на критика Китай поради нарушаванията на човешките права и военната експанзия против Тайван. Пекин пък опонира, че Байдън се меси в вътрешните работи на Китай.

Това не попречи на Си Дзинпин да уточни, че американо-китайския разговор е нужен и двете страни би трябвало да се почитат една друга и да водят взаимно спокойно битие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР