Очертава се спиране на работата на правителството на САЩ, което може да застраши заплатите и социалните чекове

...
Милиони американци се подготвиха в понеделник за спиране на проверките
Коментари Харесай

Милиони американци се подготвиха в понеделник за спиране на проверките на заплатите и социалните помощи в рамките на няколко дни, докато Конгресът се стремеше към пагубно затваряне на правителството, като републиканските десни крила блокираха опитите за приемане на бюджет.

Четири месеца след като едва избегна по-сериозната перспектива за кредитно неизпълнение, най-голямата икономика в света отново е на ръба на конвулсия, като светлините трябва да изгаснат през уикенда.

Републиканците водят Камарата на Депутатите – възпрепятствани от твърдолинейните бунтовници, настояващи за дълбоки съкращения на разходите – не успяха да прокарат обичайната поредица от законопроекти, определящи бюджетите на отделите за следващата финансова година, която започва в неделя.

Ръководството на партията дори няма гласовете за напредък законопроект за краткосрочно финансиране на нивата на разходите за 2023 г. – известен като продължаваща резолюция – правителството да остане отворено след полунощ в събота.

Спирането би изложило на риск финансите на работниците в националните паркове, музеите и други обекти, работещи на федерално финансиране, но също така може да носи значителен политически риск за президента Джо Байдън, докато той се кандидатира за преизбиране през 2024 г.

"Финансирането на правителството е една от най-основните, основни отговорности на Конгреса", демократът каза пред репортери в Белия дом. „И ако републиканците в Камарата не започнат да си вършат работата, трябва да спрем да ги избираме.“

Администрацията на Байдън също предупреди, че седем милиона души, които разчитат на програмата за хранителна помощ за жени и деца, също могат да видят спиране на парите си .

Републиканците отказват да подкрепят Маккарти

Безизходицата с финансирането възникна, след като републиканците в Камарата на представителите отказаха да подкрепят нивата на държавните разходи, договорени между Байдън и председателя Кевин Маккарти, най-добрият републиканец в Конгреса, които биха накарали правителството да се върти .

Друга голяма пречка е искането за допълнителна помощ за Киев, след като украинският президент Володимир Зеленски посети Конгреса миналата седмица, призовавайки за повече оръжия за битка с руските сили 18 месеца след началото на войната.

И двете партии в Сената подкрепят сметката за помощ от 24 милиарда долара. Но шепа твърдолинейни републиканци в Камарата на представителите заплашват да блокират всички мерки за финансиране, които включват помощта.

"АКО НЕ ПОЛУЧИТЕ ВСИЧКО, ЗАКЛЮЧЕТЕ ГО!", поиска бившият президент Доналд Тръмп в публикация в своята платформа Truth Social късно В неделя, докато той водеше призиви към хардлайнерите на републиканците да се задълбочат.

Заплахата от спиране е обичайна тактика за натиск

Гласуването на бюджета в Конгреса редовно се превръща в противопоставяне, като една партия използва перспективата за спиране, за да търсят отстъпки от другия, обикновено без успех.

Тръмп, който също се кандидатира за преизбиране, принуди 35-дневно затваряне на граничния контрол през 2018 г., но в крайна сметка отвори отново правителството, след като не успя да осигури нито една отстъпка от демократите .

Безизходицата неизменно се разрешава, преди противопоставянето да се превърне в криза, но тази година сблъсъкът се изостря от нови нива на поляризация на Капитолийския хълм.

В Сената дебатът се ръководи от двама политически тежки играчи, лидерът на мнозинството от демократите Чък Шумър и Мич Макконъл, неговият републикански колега.

Конгресът не беше в понеделник, но Шумър проправя пътя за продължаваща резолюция, включително помощ за Украйна, в разговори с Макконъл и Белия дом.

Мярка, която би запазила правителството отворено до началото на декември има подкрепа и от двете страни на Сената – но вероятно няма да е готово за гласуване преди спирането и няма да има подкрепата на републиканската десница.

Поредно спиране на шоудауна само преди четири месеца

Перспективата за затваряне идва само четири месеца след като Съединените щати бяха опасно близо до неизпълнение на дълга си, което можеше да има катастрофални последици за американската икономика и извън нея.

Moody's – единствената голяма рейтингова агенция, която поддържа своя максимум оценка за държавния дълг на САЩ – предупреди, че последната драма може да застраши статута му на първо ниво.

Правителството на САЩ наема повече от два милиона цивилни работници, както и униформен военен персонал и федерални изпълнители. Държавните служители, считани за „несъществени“, ще бъдат помолени да останат вкъщи по време на спиране, като ще получат заплащане само при завръщането си.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР