Очертава се парламентът да приеме решение за АЕЦ Белене, което

...
Очертава се парламентът да приеме решение за АЕЦ Белене, което
Коментари Харесай

Парламентът оставя на кабинета рестарта за АЕЦ Белене

Очертава се Народното събрание да одобри решение за АЕЦ " Белене ", което ще остави на държавното управление отговорността за рестарта на нуклеарния план, стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ и зам.-шеф на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов пред публицисти след откриването на годишната нуклеарна конференция Булатом край Варна в сряда.

По-късно денем комисията ще разиска две проекторешения за рестарта на нуклеарния план, с цел да се внесе в пленарна зала в четвъртък документ за дефинитивно решение на Народното събрание. Едното е на ГЕРБ и Обединените патриоти, другото е на Българска социалистическа партия, само че евентуално ще се одобри общо, с което на кабинета ще се предложи да анулира своето решение от март 2012 година за прекъсване на нуклеарния градеж. Реално това решение беше доказано с сходно парламентарно. Валентин Николов уточни пред публицисти, че с цел да се възобнови нуклеарният план, не би трябвало анулация на решението на Народно събрание, защото в действителност Народното събрание не е вкарвал мораториум върху АЕЦ " Белене ".

Няма мороториум, нормативно Министерският съвет е този, който може да взема решение дали да се строи АЕЦ, означи Николов. По думите му Народното събрание ще одобри решение, с което да разпореди на държавното управление и министъра на енергетиката до 31 октомври 2018 година да бъде оповестена процедура за избор на стратегически сътрудник в нуклеарния план, която ще реши бъдещето му.

Николов и депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков, който също се включи в откриването на нуклеарната конференция, показаха, че чакат сходно парламентарно решение да бъде подкрепено и от " Воля ". Единствено Движение за права и свободи остава конкурент на възобновяването на плана.

По-късно шефът на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов уточни, че към този момент е почнала подготовката за образуването на планова компания с активите и пасивите на АЕЦ " Белене ". " Националната електрическа компания ", която има плана, към този момент е оповестила социална поръчка за избор на оценител на досегашните нуклеарни активи на НЕК.

Каква е цената, за която ще се извърши оценката, той не можа да каже, само че от думите му стана ясно, че от нея зависи какъв ще е капиталът на плановата компания за АЕЦ " Белене ", в която държавното управление чака да притегли сттратегически инреститор. Иванов уточни, че в случай че има потребност, ще бъде употребен и външен съветник за изработването на тръжната процедура за вложител в нуклеарния план.

Така действително заплащанията по плана ще стартират незабавно след парламентарния картбланш за АЕЦ " Белене ".

По време на конференцията още веднъж бе посочен инвеститорския интерес към довършването на централата.

Засега подобен публично е разгласен от съветската " Ростаом ", чиято дъщерна компания " Атомстойекспорт " бе определена за строител на централата и е изработила доставеното към този момент съоръжение за плана, в който НЕК е вложила 3.5 милиарда лева общо. Китайската държавна нуклеарна корпорация CNNC от повече от година се среща с държавни представители и даже във вторник бе следващата среща с енергийния министър Теменужка Петкова, след която бе оповестено, че китайският вложител още веднъж е удостовери интереса си и чака решението на Народното събрание по проблема. При посещаване на Петкова в Русия на интернационален нуклеарен конгрес стана ясно, че интерес към плана е показала и френската " Фраматом ", която е на компанията " Арева ".

Посланикът на Франция Ерик Льобедел уточни пред участниците в Булатом, че френските " Фраматом " и " Арева " имат интерес към възобновяването на плана, защото вземат участие в него през цялото време.

" Арева " и немската " Сименс " трябваше да доставят основна част от оборудването за АЕЦ " Белене ".

Представителят на Китайската държавна нуклеарна корпорация CNNC Сие Дзядзие, който дава отговор за интернационалните ѝ планове, разгласи пред форума, че в средата на февруари 2018 година неговата компания е внесла в Министерския съвет доста предварителна оферта за развиване на нуклеарния градеж. " Отворени сме да дискутираме с държавното управление най-хубавото за възобновяването на плана ", сподели Дзядзие. От думите му обаче стана ясно, че китайската компания въпреки всичко желае да получи държавни гаранции. Какъв тип ще са те, той не пожела да посочи, като разяснява пред публицисти,че може да са всевъзможни. Пред форума обаче уточни, че може да се употребява моделът на турската АЕЦ " Аккую " (където има дълготрайни контракти за изкупуване на тока) или опита на Англия (където има доплащане на пазарните разлики в цената на тока от бъдещата АЕЦ " Хинкли Пойнт " ).

Очевидно желанието на държавното управление да осъществя плана без никакви държавни гаранции няма да сработи, защото и Таско Ерменков уточни пред конференцията, че в света няма случай на построена нуклеарна централа без никаква държавна гаранция или присъединяване. Ерменков още веднъж сподели, че Българска социалистическа партия счита, че страната би трябвало сама да осъществя АЕЦ " Белене "

" С държавното управление би трябвало да влезем в дълбока полемика по какъв начин да се развие планът и какви гаранции може да даде страната за това ", сподели Дзядзие. Той не пожела да разяснява какъв % от нуклеарния план е подготвена да придобие CNNC, само че уточни, че са водени диалози и за присъединяване на български сътрудник. Той също по този начин призна, че една от вариантите за АЕЦ " Белене " е Китай да вземе съветските реактори, а на тяхно място да конфигурира китайска технология. " Всякакви разновидности са вероятни. Това е въпрос на изследвания и диалози с държавното управление, добави той и акцентира, че Китай има тесни бизнес връзки с " Росатом ", които може да се развият в АЕЦ " Белене ".

Дзядзие добави, че компанията му е проучила какви са пазарните и регулаторните опасности пред плана. Шефът на Агенцията за нуклеарно контролиране Лъчезар Костов още веднъж повтори,че подобен няма и всички досегашни разрешителни и известия от Еврокомисията са годни.

Представителят на CNNC добави, че даже и да влезе в плана има към момента доста работа по финансовия му модел, както и по договарянията за контракта за изграждане и предаване на централата, който по този начин и не беше подписан от НЕК и " Атомстройекспорт " поради разногласия за инфлацията, която се отразява върху крайната цена на градежа. Реално това оскъпяване на главната оферта на " Атомстройекспорт ", която бе за близо 4 милиарда евро, докара до искане от Борисов руснаците да дадат закрепена цена. Такава бе предоставена и бе в размер под 7 милиарда евро, само че първият кабинет на ГЕРБ реши, че не може финансово да си го разреши и прекати плана.

Новите калкулации сочат, че АЕЦ " Белене " ще коства 10 милиарда евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР