Очертава се дефицит на квалифицирани кадри със средно образование. Това

...
Очертава се дефицит на квалифицирани кадри със средно образование. Това
Коментари Харесай

Бисер Петков: Очертава се липса на кадри със средно образование

Очертава се недостиг на квалифицирани фрагменти със приблизително обучение. Това съобщи през днешния ден в Сливен министърът на труда и обществената политика Бисер Петков. Министърът е на работно посещаване в града, като се срещна с кмета и регионалния шеф на Сливен.

Прогнозите за развиването на пазара на труда сочат стесняване на популацията в трудоспособна възраст, като се чака през 2024 година над 4 300 000 души да бъдат включително. Това изисква нови ограничения на пазара на труда, който през тази година бележи рекордно ниски равнища на безработица, уточни министърът. По думите му българската стопанска система е във висока точка с над 75 % коефициент на претовареност на популацията в трудоспособна възраст.

Новите ограничения на пазара на труда ще включват активирането на неактивни лица, като фокусът ще бъде не към субсидираната претовареност, а към повишение качеството на работната мощ посредством вложения в образование и нови квалификации. Значителен запас от програмата за развиването на човешките запаси ще се насочи в цифровизация.

В програмата на министъра през днешния ден са включени още посещаване на Център за обществена рехабилитация и интеграция за незрящи - мъже и дами в Сливен, две предприятия в града и с ръководителите на районните структури на МТСП. Той съобщи, че чака от огромните работодатели оферти за развиването на пазара на труда в района.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР