Очакват се резултатите от съмнителната проба в Бургас, за която

...
Очакват се резултатите от съмнителната проба в Бургас, за която
Коментари Харесай

Утре стават ясни резултатите от съмнителната проба за остър хепатит

Очакват се резултатите от съмнителната проба в Бургас, за която се допуска, че е от острия тайнствен хепатит, който визира децата. Става дума за момченце, за което заяви пред Нова телевизия здравния министър Асена Сербезова. Детето е било изследвано преди празниците.

Пробата на момченцето, лекувано в болничното заведение в Бургас, към момента се обработва от Националната референтна лаборатория. Според специалисти обаче е прекомерно евентуално тя да удостовери съществуването на острия хепатит, за който към този момент оповестиха 20 страни. Общо случаите са близо 300. Не е ясно какъв е произходът на инфекцията, само че съгласно лекари не може да се приказва за епидемиологичен гърмеж, а за обособени случаи.

4-годишното момченце от Бургас постъпва за лекуване със признаци, присъщи за хепатита.

" Завишени стойности на чернодробните ензими, обща изнемощялост, както и пожълтяване на кожата и склерите. За благополучие, лекуването е протекло без затруднения. Детето е изписано и е на продължаваща терапия у дома ", сподели доктор Светослав Тодоров.

Няма данни момченцето да е пътувало в чужбина или да има други болни членове на фамилията. От РЗИ не са сложили под карантина контактните на детето в градината, която посещава.

" Много са незнайните на този хепатит. Нямаме открит източник на инфекцията. Няма епидемиологична връзка сред случаите, с цел да може да се вземат съответни ограничения за контактните лица. Те ще бъдат следени за такава симптоматика ", съобщи доктор Мирослава Киселкова.

Експертите у нас и по света към момента не знаят дали новият хепатит се предава по въздушно-капков път или посредством досег до обекти  - така наречен " болест на мръсните ръце ". Не се изключва и вид за връзка с ковид.

" В аспекта на това, че има възпалително заболяване на черния дроб се разяснява може ли да има коинфекция с различен вирус. Дали се касае за Коронавирус, дали има антитела против ковид ", сподели още проф. Татяна Червенякова.

Не всички деца с открит изострен хепатит се нуждаят от лекуване, споделят медици, само че приканват родителите да наблюдават за признаци като потъмняване на урината и пожълтяване на кожата. Опитът от другите страни демонстрира, че съществени затруднения развиват 10% от децата.

  " Това са деца, които не са с имунодефицитни положения. Тоест, това са здрави деца. Една част от тях са го прекарали тежко, стигнали са до чернодробна трансплантация ", изясни проф. Татяна Червенякова.

Инфекциозната болница в София има опция да лекува и тежки форми на новия хепатит,  добави проф. Червенякова.

До момента в Бургаската болница няма настанени други деца със подозрение за съществуване на острия хепатит.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР