Очакват се почти ураганни ветрове над Източна България и северно

...
Очакват се почти ураганни ветрове над Източна България и северно
Коментари Харесай

Звярът от изтока носи сняг и студ до дни

Очакват се съвсем ураганни ветрове над Източна България и северно от планинските скатове

След извънредно топлата седмица, на която сме очевидци и поставените нови температурни върхове, при започване на идната седмица идва ред на превалявания и даже гръмотевични стихии над Южна България, като повода е, че през нашата страна ще премине средиземноморски циклони, оповестява Meteo Balkans.

Преди захлаждането и преваляванията от дъжд, идва ред на фьонова конюнктура. Очакват се съвсем ураганни ветрове над Източна България и северно от планинските скатове. Очакваните пориви напразно ще доближат до 80-100км/час.

Според ECMWF и GFS в ранните часове на понеделник (12 февруари )  се чака утежняване на синоптичната конюнктура в Южна България, а към края на деня и над Северозападния Предбалкан и Западна България, като предстоящите превалявания над тези региони ще доближат до 40-50л/кв.м 

Валежите на 12-ти февруари  ще са от дъжд и ще са типични за април. Дори са вероятни и гръмотевични стихии над Рило-Родобският масиви. Регионалните модели, даже предвиждат, че преваляванията ще са обилни по количества. 

От 14 февруари от североизток се чакаме и намаляване на температурите, а с понижението преваляванията над Предбалкана и по високите полета от Западна България, даже ще преминат в сняг. Застудяването ще продължи до края на седмицата. ECMWF, даже предвижда " Звярът от изтока " и увеличаване на преваляванията от североизток, като те към този момент ще са от сняг. 

През идващите дни тази прогноза ще претърпи доста промени. Идеята на този вид прогнози  е да се даде общ взор за това какво можем да чакаме през седмицата. 

От Meteo Balkans напомнят, че сходни прогнози са несигурни в по-дългосрочен 7-дневен проект и е допустимо да претърпят промени. Причината за тази неустановеност е предстоящото стратосферно стопляне, само че даже и детерминистичните модели и няколко членове на ансамблите им е мъчно да предвиждат, тъкмо по какъв начин ще се разиграе тази циркулация. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР