Очакват архитектурен проект до края на 2023 г.Екип на здравното

...
Очакват архитектурен проект до края на 2023 г.Екип на здравното
Коментари Харесай

Догодина започва строителство на детската болница

Очакват архитектурен план до края на 2023 година
Екип на здравното министерство и капиталовата компания ще обикалят Израел и Англия, да гледат лечебни заведения

Строят и хотел до болничното заведение

В началото на идната може да стартира строителството на Националната детска болница. Обикновено такава болница се строи за 2-2,5 години. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Иван Шишков, който направи пиар оглед на терена в столичния квартал “Горна баня ” дружно с премиера Гълъб Донев и здравния министър Асен Меджидиев. Шишков изясни, че до края на тази годината ще има архитектурен план за болничното заведение.

Европейската капиталова банка ще окаже подпомагане на България по плана за градеж на национална детска болница, удостовери пред публицисти служебният министър председател. Той изясни още, че израелски експерти също ще окажат експертна помощ при правенето на плана за новото лечебно заведение.

Според служебния министър председател определеният терен в “Горна баня ” е подобаващ, тъй като се намира наоколо до парк, а съществуването на минерална вода в региона благоприятства развиването и на предстоящ рехабилитационен център към лечебното заведение.

Министър Меджидиев напомни, че обектът е с национална значение и стартирането му е приоритет. Той акцентира, че теренът разрешава построяването болница с хотел за околните на децата, рехабилитационен център, подземни паркинги, достъп от няколко страни, връзка с други болнични структури, хеликоптерна площадка.

Меджидиев сподели още, че нужните документи са съгласувани с Министерство на околната среда и водите и Министерството на културата и са предадени в Министерство на регионалното развитие за създаване на градоустройствения проект. Той напомни, че холдингът, който трябваше да осъществя плана ( “Детско здраве ”) е възстановил над 8,5 млн. лева от деветте милиона, които му бяха преведени предплатено.

Министърът не се ангажира с точна числа за цената на плана, само че съобщи, че подобен се изготвя с присъединяване на водещи педиатри, минало е публичното разискване.

Предстои правенето на разбор на потребностите със съдействието на Европейската капиталова банка. Планирано е пътешестване на екип от здравното министерство и капиталовата компания в Израел за среща с специалисти и във Англия за съвещания във връзка разбора.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР