Очакваше се днес въпросът да бъде обсъден днес, след като

...
Очакваше се днес въпросът да бъде обсъден днес, след като
Коментари Харесай

ВСС отложи казуса с избора за шеф на ВАС

Очакваше се през днешния ден въпросът да бъде разискван през днешния ден, откакто президентът издаде декрет, с който отхвърли да назначи определения от остарелия Висш съдебен съвет Георги Чолаков . По предложение на правосъдния министър Цецка Цачева обаче членовете гласоподаваха, че одобряват единствено за сведение това.

Пръв за отсрочване на точката от дневния ред, в границите на която трябваше да се търси решение, предложение направи сегашният ръководител на Върховен административен съд Георги Колев. Мотивът - указът на Радев не бил обнародван в Държавен вестник. Подкрепи го и основният прокурор. След това всички 25 членове на съвета гласоподаваха за отсрочване на полемиката по проблема.

Личното мнение на председателстващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев е, че кандидатурата на Георги Чолаков за ръководител на Върховен административен съд единствено би трябвало да бъде прегласувана, а не процедурата да стартира през цялото време, както считат други правосъдни кадровици.

Магдалинчев съобщи, че на идващото съвещание на пленума на Висш съдебен съвет ще се разиска по какъв начин да продължи процедурата.

"Необходима е полемика, с цел да се посочи и по кои правила ще се работи. От една страна, измененията в Закона за правосъдната власт, гласувани предходната година, и разпоредбите за избор, признати от самия Висш съдебен съвет, имат разминаване. От друга страна, би трябвало да се разиска и дали гласуването да мине с нормално болшинство от 13 гласа, или с нужното за гласоподаване за ръководител на Върховен административен съд - 17 гласа ", сподели той, представен от Българска телеграфна агенция.

И добави, че познава Чолаков, а и другия претендент - Соня Янкулова, тъй като и двамата са съдии от Върховен административен съд, чийто зам.-председател беше до неотдавна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР