Очакваното поевтиняване съвпада с въвеждането е експлоатация на газовата връзка

...
Очакваното поевтиняване съвпада с въвеждането е експлоатация на газовата връзка
Коментари Харесай

Цената на газа падна със 100 лв/МВтч

Очакваното поевтиняване съответствува с въвеждането е употреба на газовата връзка с Гърция

Със старта на газовата връзка сред България и Гърция и постъпващите към този момент в страната ни цялостни количества ацерски газ цената в страната от 1 октомври пада с към 100 лв/МВтч, стана ясно от думите на изпълнителния шеф на " Булгаргаз " Деница Златева.

Държавният обществен снабдител е внесъл в енергийния регулатор за дефинитивно одобряване цена от 233 лева./МВтч, което е поевтиняване с 34 на 100 и е под към този момент декларираното, предава .

Следобед ще има съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране.

Още преди ден ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов съобщи, че цената ще е под 240 лева за мегаватчас. Намалението ще е към 1/3. През септември газът се продаваше за 353 лева за мегаватчас.

Очакваното поевтиняване съответствува с въвеждането е употреба на газовата връзка с Гърция. Съоръжението дава опция за действителна диверсификация на доставките към България.

Председателят на КЕВР Иван Иванов разяснява, че с откриването на връзката се поставя завършек на монополните доставки. Той разяснява и че азерският газ по гръцката връзка ще идва у нас на цени от 2013 година

" Азерският газ - на годишна база 1 милиард кубични метра, е доставен по договорни цени от 2013 година, които са извънредно преференциални за България. Втората причина е понижаване на цената на нидерландската борса близо на половина по отношение на цената, която беше през август, която образува тази висока цена през септември. Опасявайки се европейските търговци на природен газ, че цените ще се повишат извънредно доста, те закупиха природен газ, от който сега се мъчат да се освободят, тъй като цените падат и колкото повече този газ е тяхна благосъстоятелност, толкоз повече се обезценява ", съобщи той във връзка предстоящото понижение на цените.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР