Очаквано събитие от меломани и балетомани, концертът на ансамбъл “5/4

...
Очаквано събитие от меломани и балетомани, концертът на ансамбъл “5/4
Коментари Харесай

Пианистът Людмил Ангелов: В проекта “5/4 Tango” търсим автентичното звучене | Концертът ще бъде на 5 октомври във ФКЦ - Варна

Очаквано събитие от меломани и балетомани, концертът на отбор “5/4 Tango ” на 5 октомври води на сцената на Фестивалния и конгресен център във Варна изтъкнати типичен музиканти, всеки от които има впечатляваща кариера и забележителни изяви у нас и по света.

Стоян Караиванов, Людмил Ангелов, Цветан Недялков, Йован Богосавлиевич (Сърбия) и Емил Гунев са обединени от пристрастеността към тангото. Към тях особено за присъединяване в Европейския музикален фестивал Варна се причисляват балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев, премиер-солисти от Софийската опера и балет, които ще танцуват по хореография на Светлин Ивелинов.

Дни преди гостуването на Ансамбъл “5/4 Tango ” във Варна маестро Людмил Ангелов показа концепцията си за спектакъла пред Нина Локмаджиева.

Как се роди замисълът за този танго план?

Замисълът е от 2019 година, когато взех решение да направя подобен отбор, квинтет, който да извършва музиката на гениалния бандонеонист и композитор Астор Пиацола. Всъщност квинтетът е групировката, за която този създател е писал най-вече от своите танга. Най-емблематичните заглавия в музиката на Пиацола са писани точно за квинтет в състав: бандонеон като водещ инструмент, на който самият композитор е бил виртуоз, цигулка, контрабас, електрическа китара и пиано. Това е пар екселанс съставът, в който самият Пиацола е свирил в квинтет в огромна част от своите международни турнета. Реших, че би трябвало и в България да имаме подобен състав, в действителност първоначално в него имаше и интернационално присъединяване - на първия концерт на фестивала “Аполония ” бандонеонист беше Матиас Гонсалез от Аржентина и Йован Богосавлиевич от Сърбия. През ансамбъла са минали разнообразни музиканти, пристигна пандемията, беше мъчно да поддържаме контакта и присъединяване на Матиас, само че в подмяна са появи първият бандонеонист в България - Стоян Караиванов.

Какви се крие зад името “5/4 танго ”?

Името е едно леко мигане към българския неравноделен темп, с оглед, че ансамбълът е формиран основно от български реализатори. А въпреки това, британският превод звучи като “Петима за танго ” - има игра на думи в името на ансамбъла, търсихме я, с цел да се схваща двояко и да се схваща и на британски, и на български език, това е смисълът на цифрите. Стоян се причисли към състава като към този момент утвърждаващ себе си първи български бандонеонист, преди свиреше на акордеон, само че по-късно реши да се посвети напълно на този толкоз характерен за тангото инструмент и за наше благополучие България има към този момент един изявен реализатор на този инструмент, който, уповавам се, скоро ще има почитатели. Той специализира в Италия, съветва се с най-големите бандонеонисти, най-вече от Аржентина, където това е народен инструмент, и с някои от изпълнителите, които са свирили със самия Пиацола. Хубаво е, че той желае да усъвършенства оптимално стила на свирене и да го направи достоверен, по този начин както го слушаме по записите на огромните реализатори на този инструмент. Нашият отбор има като задача да показа едно достоверно звучене, допустимо най-близко до концепциите и наличието на музиката на Пиацола.

Програмата на концерта Ви на 5 октомври е напълно от произведения на Пиацола, какви творби избрахте за варненската аудитория?

Програмата, както се чака, е напълно от творби на Пиацола, създали сме една композиция от доста познати и обичани на публиката пиеси и други, по-непознати, по-рядко изпълнявани. Изсвирихме я към този момент през май в София и тя се одобри отлично от публиката, с огромен възторг и с доста интерес. В нея има многообразие - постепенно - бързо, милонга - танго, а и не отсъстват и обичаните на публиката произведения като “Годишните времена на Буенос Айрес ” - цикъл от четири огромни пиеси, които Пиацола написа по модела на Антонио Вивалди. Пиацола не е един реализатор, който се е занимавал единствено с танго. Той специализира комбинация в Париж с държавна стипендия от аржентинското държавно управление, като учи при огромната педагожка Надя Буланже. Първоначално упоритостта му е била да бъде типичен композитор, да написа в класическата традиция, само че точно Надя Буланже със своя голям опит и тъничък усет му споделя: “Чудесно, е, ще се научите да бъдете композитор, аз ще ви оказа помощ, само че! композирайте вашата музика, свирете вашата музика! това е вашето бъдеще. ” Той я послушва, отдава се напълно на тангото, създавайки нов жанр - танго нуево. Преплита в него доста детайли от класическата музика, от джаза, импровизация. Той прави гражданска война в музиката за танго през своите авторски творби. Първото произведение, което основава в този жанр, е фамозното “Либертанго ” - още веднъж игра на думи - от либерта - независимост, независимост в тангото. И в действителност той освобождава тангото от схемите, от оковите на традицията, придава му нови измерения, прави го доста универсално, доста слушаемо от всякаква аудитория по света.

Във Вашето посещение в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна изкушената от балета варненска аудитория ще има удоволствието да види и танц на върховите актьори в българския балет - Марта Петкова и Никола Хаджитанев. Как вписвате в плана техния танц с хореографията на Светлин Ивелинов?

Обикновено, на такива концерти, когато има присъединяване на танцова двойка, това са профилирани танцьори в тангото. А в тази ситуация имаме двама примариуси на Софийската опера и балет, които са типичен балерина и балетист, и е доста забавно, тъй като те по друг метод дават един прочит на танца, не танцуват типичното танго, което всички сме гледали на състезанията по танци или при осъществяване на музиката на танго. Те вършат една доста елегантна, изискана хореография, която стои доста добре и дава един също автентичен и по-нов прочит на танца танго, той е възложен на гения на тези двама изключителни балетисти и на хореографията на Светлин Ивелинов, която доста хубаво се вписва в музиката на Пиацола и е едно друго измерение на тангото като танц.

Началото на концерта е в 19:00.

Билети от 20 до 50 лева от Билетния център на Фестивалния комплекс и онлайн - от уеб страницата на ФКЦ:

Само до 4 октомври специфични цени за закупилите най-малко 2 билета - по 10 лева отстъпка на билет.

Европейският музикален фестивал Варна се провежда от организация „ Елит проджектс мениджмънт “ (https://elitemusic.bg). Изданието за 2022 година се реализира с финансовата поддръжка на Фонд “Култура ” на Община Варна, Национален фонд “Култура ” (https://ncf.bg/bg) и със съдействието на “Експресгаранцион ” и “Bella Vita Residence ”, строителна компания “Комфорт ”, Варненска строителна компания, “Солвей Соди ”, “Логос ” недвижими парцели, “Нира Комюникейшънс ” и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР