Очаквано!БСП няма да подкрепи декларацията на ПП за общи управленски

...
Очаквано!БСП няма да подкрепи декларацията на ПП за общи управленски
Коментари Харесай

БСП няма да подкрепи декларацията на ПП. Акад. Денков не успя да си осигури мнозинство

Очаквано!

Българска социалистическа партия няма да поддържа декларацията на Политическа партия за общи управнически цели. Както Епицентър. бг  предвижда, акад. Денков не съумя да си обезпечи болшинство за сформиране на държавно управление, което значи, че след седмица ще върне на президента неосъществен втория мандат.

 

Позицията на Българска социалистическа партия разгласи Кристиан Вигенин на днешната проведена от Политическа партия среща с парламентарно показаните партии.

" На нас ни е коства, че формула на план на малцинството ще удължи политическата рецесия, вместо да я позволи.На днешната среща не участват обединения, които са болшинство - ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", сподели още той.
 
" Българска социалистическа партия няма да поддържа оферти проект-решение, само че ще продължим разговора за сформиране на държавно управление ", уточни още Вигенин.

 

И се стимулира: " Не може да се върви към държавно управление поради самото държавно управление, въз основата на безпринципни взаимни отстъпки. "

 

Представителите на Демократична България, който също участваха на срещата с Политическа партия пък обявиха, че още не са разискали текста на декларацията, само че имат подготвеност за поддръжка.

 

Ръководството на " Български напредък " е съумяло да разиска текста на плана на решение в първия работен ден на годината. Те обявиха, че имат запаси по някои от текстовете, само че не показаха тъкмо по кои - това ще създадат до края на седмицата.

 

" Продължаваме Промяната " организира среща с парламентарно показаните партии по отношение на приемането на втория мандат и националните цели за сформиране на държавно управление.

На срещата пристигнаха Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Български напредък ".

 

" Да забележим къде са границите, които можем да преминем и кои не можем, тъй че да подготвим общ документ ", съобщи при започване на срещата учен Николай Денков.

 

По думите му не са водени диалог с никого във връзка с личен състав, а само за правилата на един възможен кабинет.

 

" Трябва да има мощна политическа поддръжка и всяко лице да бъде специалист. Днес имаме две цели: Да забележим имаме ли единодушие за текста на плана на решение. Ако се предложи нещо ново, то може да бъде включено. Това би трябвало да завърши през днешния ден на тази среща. Положихме всички старания да чуем другите гледни точки. Поканата беше към всички политически сили, няма желания ", разяснява Николай Денков.

 

Кристиан Вигенин от " Българска социалистическа партия за България " съобщи, че България има потребност от постоянно държавно управление и политическа непоклатимост.

 

" Не може да се върви към държавно управление поради самото държавно управление, въз основата на безпринципни взаимни отстъпки. Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и ръководствотото на парламентарната група прегледа оферти план с цели. Оценяваме положително желанието на " Продължаваме Промяната " да сътвори среда на разговор, като са отразени цели на партиите, в това число и на Българска социалистическа партия. Нашето присъединяване е израз на благосклонност ", сподели Вигенин.

 

По думите му, левицата споделя главните цели: Развитие на конкурентна стопанска система, енергийна самостоятелност, понижаване на неравенствата.

 

" Има и оферти, по които нямаме единодушие. На този стадий не могат да бъдат поправени. Беше заменен и характерът на плана за решение. Обсъждайки през днешния ден на изпълнително бюро беше стартирана формула за държавно управление на малцинството - на нас ни се коства, че една такава формула ще направи държавното управление подвластно от инцидентни болшинства. Днес не участват обединения, които на процедура са болшинство. Българска социалистическа партия няма да поддържа оферти план на решение, само че заявяваме подготвеност да водим разговор ", съобщи Кристиан Вигенин.

 

Органите на Демократична България пък към момента не са разискали текста на декларацията, стана ясно от думите на Христо Иванов, само че изрази подготвеност за поддръжка.

 

Христо Иванов разяснява, че това е сериозен политически документ, който може да бъде основа за придвижване напред.

 

" Изразявам терзание, че политически обединения, които са систематични, не са тук.Смятаме, че този документ е форма за образуването на едно отговорно ръководство. Отчитаме казаното от Българска социалистическа партия, само че би трябвало да разберем, че кабинет, в случай че се стигне до подобен, той ще бъде подвластен, както сподели господин Вигенин, от болшинства. Нашата настройка е да ви подкрепим в конкретика ", съобщи Христо Иванов.

 

Александър Николов от " Български напредък " съобщи, че главният приоритет на БВ е точно сформиране на постоянен кабинет, който да преведе страната през рецесиите - Шенген и еврозоната.

 

" За реализиране на тези цели считаме, че е належащо устойчиво парламентарно болшинство, което не просто да разполага със 121 гласа, а да може да поема ясни задължения.Ще се срещнем с декларацията и нейното наличие, занапред ще обсъждаме. Подобно на Българска социалистическа партия и ние имаме запаси във връзка с част от текстовете. До петък ще почистим своята позиция. Важен е въпросът с правния темперамент на оферти документ. До какъв брой е рамка и до каква степен ще има задължаващ темперамент ", сподели Александър Николов.

 

" Български напредък " оцениха, че има положителни оферти в частта стопанска система и финанси, само че не е ясно по какъв начин ще се стигне до осъществяването им.

 

" Считаме, че тази декларация дава основа за начало на диалози. Следва да уточняваме и да намерим тези текстове, които биха обезпечили болшинство, което не просто да поддържа кабинет, а да преведе обществото през рецесиите. Да заявим болшинство и лица, които са подготвени да поемат отговорност ", сподели още Александър Николов.

 

" Тук са партиите, за които се чака да получат третия мандат. Ние не държим на юридическата форма на план на решение. Може да бъде декларация. Ако желаеме да бъде обвързвано с втория мандат, би трябвало да бъде гласувано до края на седмицата ", съобщи Николай Денков.

 

В умозаключение на срещата съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков съобщи, че макар че Българска социалистическа партия им отхвърля поддръжка, той е задоволен от разговоите:

" Чувствам се благополучен,  защото първият диалог в Народното събрание за 2023 година е за цели и хрумвания ".

 

По-рано във вторник президентът Румен Радев връчи втория изследователски мандат на претендента за министър председател от Политическа партия акад. Николай Денков.

Денков разгласи, че ще беседва с всички партии в Народното събрание и ще им показа декларация с цели на едно вероятно постоянно държавно управление. 

По Конституция от „ Продължаваме промяната “ имат 7 дни, с цел да предложат състав на кабинет или да върнат мандата несбъднат.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР