Очакванията са за възстановяване на британския пазар за 2023 г.

...
Очакванията са за възстановяване на британския пазар за 2023 г.
Коментари Харесай

Наситена програма от срещи за активизиране присъствието на България на чуждите туристически пазари

Очакванията са за възобновяване на английския пазар за 2023 година и растеж от 30% – за 2024 г. 

В първия ден на ревюто в Лондон министърът на туризма Илин Димитров организира над 10 срещи на високо равнище с водещи представители на туристическия отрасъл, като част от наситената му стратегия. Във фокуса на срещите бяха диалози с самолетни компании и водещи туропратори на Острова, като Флайнас, Джет ту Холидей, Фрапорт и Луфтханза груп. 

В диалога с Флайнас министърът увери, че България се стреми да стъпи на нови пазари като Саудитска Арабия посредством промоция на дестинацията и опциите за туризъм. В отговор представителите на компанията увериха, че те желаят да се утвърдят на българския пазар и имат съответен интерес към страната ни, която по думите им има всичко – планина, море, културно-исторически обекти и доста други благоприятни условия за туризъм. Особен интерес демонстрират към минералните води – богат запас, в който се крие огромен капацитет. Припомняме, че в края на октомври сред София и Рияд беше подписан меморандум за съдействие в туризма, както и за първи път бе подписана конвенция в региона на превоза, с която бе даден старт за нови полети. Между България и Кралство Саудитска Арабия има и работна група за визите.

Близо 30% растеж на английските туристи на пазар България се чака за 2024 година, като през идната година ще са достигнати равнищата отпреди пандемията. Това заяви туроператор номер две на английския пазар „ Джет ту холидей “ на среща с българския министър на туризма. Компанията към този момент има 64 000 места, резервирани за България за 2024 година Беше обявено, че съгласно упованията те ще удвоят флота си за две години. Бяха разисквани редица маркетингови действия в посока привличане на английски туристи и възобновяване на този пазар. Министър Димитров насърчи фамилните пътувания от Англия, като увери, че страната ни предлага чудесни условия за подобен вид отмора. Изпратеното писмо от страна на Министерството на туризма до Европейската комисия за възобновяване на дотацията от 35 евро на седалка по сходство на мярката, която изтече и оказа основна поддръжка на туроператорите по време на пандемията, също беше обект на диалозите.

На българския щанд министър Димитров организира работна среща и с представителите на британската организация на туроператорите – ABTA, на която те показаха активността си и бяха разисквани рекламни интензивности сред професионалната организация и българските туроператори, както и по какъв начин страната може да улесни и спомага на този процеса на връзка. Асоциацията на английските туроператори и травъл сътрудници има над 4 300 членове, които обезпечават необятно покритие на услуги в областта на пътуванията за бизнес и почивка.

По данни от Граничен контролно-пропусквателен пункт за интервала януари – август 2022 година, България е посетена от 252 266 туристи, което е растеж от 8,5 пъти, по отношение на интервала януари – август 2021 година Равнището на възобновяване на туристопотока от Англия е към 70%, в случай, че интервалът януари – август 2019 година се одобри за 100%.

За съпоставяне, през предходната 2021 година общият брой визити на английски туристи в места за настаняване и в лични парцели е към 30 хиляди за същия интервал, януари – август 2021 година, което е спад от 62%. 
Водещи дестинации за английски туристи са столицата, общините Несебър, Варна и Пловдив.

През 2020 година са регистрирани над 90 хиляди визити на английски туристи и спад 81%. Не всички английски туристи са пренощували в местата за настаняване, като част от тях са нощували в лични парцели, изключително в Банско и по Черноморието.

По време на интернационалното туристическо ревю World Travel Market в Лондон ръководителят на международната асоциация по професионален билярд и снукър Джейсън Фъргюсън посети щанда на България. Той бе приветстван от министъра на туризма доктор Илин Димитров. Двамата разискаха опциите за спорт и туризъм в едно. Сред тематиките на диалог бе европейското състезание по снукър, което ще се организира от 4 до 17 юни 2023 година в к. к. Албена. Двамата разискаха и опцията страната ни да се върне на картата на международния снукър с домакинство на огромен ранкинг шампионат, който ще бъде имиджов за страната ни.

В първия ден от визитата си министър Димитров даде и особено изявление за международната медия „ Евронюз “, в което съществена тематика беше възобновяване на България от рецесиите. Той разяснява също визията за модерния туризъм и политиките за развиване – изключително през призмата на климатичните промени.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР