Очакванията са през зимата поскъпването да продължи. Според експертите то

...
Очакванията са през зимата поскъпването да продължи. Според експертите то
Коментари Харесай

Шефът на ЮЗДП: Дървата за огрев има, поскъпването е при транспортирането и доставката

Очакванията са през зимата повишаването да продължи. Според специалистите то се дължи главно на по-високите цени на тока и природния газ.

“Не мисля, че при нас има подобен проблем. Има основана организация - още от месец март поделенията имат срещи с кметовете, прецизираме нужните количества, плануването е в границите на средногодишното търсене, което е сред 180 и 220 хиляди кубика”, това сподели в студиото на “Денят започва” по Българска национална телевизия инж. Дамян Дамянов - шеф на Югозападното горско дружество.

По думите ми все още с дърва са се запасили към 10 хиляди семейства с 80 хиляди кубика, което е с 30 хиляди кубика по-малко спрямо предходната година. Това не е заради липса на дърва, а поради по-слабо търсене, акцентира инж. Дамянов.

“Традиционно българинът търси дърва в края на октомври и ноември, когато са неподходящи изискванията. От друга страна са извънредно високите цени на газ и ток и те въздействат на търсенето на дърва в момента”, добави той.

Процесът на рандеман е сложен, другояче има дървесина и организация, увери инж. Дамянов.

“Имаме цялостна подготвеност да осигурим количествата. Цените, на които предлагаме дървата, са същите като предходната година. Всички асортименти се оферират на търгове, където има повдигане на цената, само че не огромно. Оскъпява се превозването и доставката до клиентите - компаниите купуват на нашите цени, а при хората дървата отиват на 70-90 лв., което е малко висока цена. Това е пазарна стока и ние нямаме лостове, с които да диктуваме цените”, акцентира той.

За него далавера няма, а компаниите, които транспортират дървата за огрев, вършат по-голяма облага.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР