Очакванията са, че възходящото развитие на икономиката на България и

...
Очакванията са, че възходящото развитие на икономиката на България и
Коментари Харесай

През 2020г. ще има по-голямо повишаване на пенсиите

Очакванията са, че възходящото развиване на стопанската система на България и растежът на приходите ще дадат опция за още по-съществено повишение на пенсиите през 2020 година. Това се показва в одобрение на обществения министър Бисер Петков по случай Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, оповестяват от МТСП и Българска телеграфна агенция.
В първата половина на септември министър Петков сподели пред публицисти, че упованията са нарастването на пенсиите от 1 юли 2020 година да е с шест или повече от шест %.
В приветствието за днешния ден министър Петков напомня, че от 1 юли т.г. всички пенсии бяха нараснали с 5,7 на 100, което е най-голямото нарастване за последните години, а следващата година нарастването ще е по-съществено. Министърът напомня още, че директно след встъпването в служба на държавното управление през май 2017 година бяха доста нараснали минималните размери на пенсиите за трудова активност.
"Разбирам добре, че за доста от възрастните хора животът не е лек. Наясно съм, че постоянно сте изправени пред компликации и провокации, които би трябвало да преодолявате ", отбелязва министър Бисер Петков в приветствието. По думите на Петков желанието на МТСП е да се построи резистентен модел, който да подсигурява съответен пенсионен приход, качествени обществени услуги и спокойни старини.
Усилията на държавното управление са ориентирани и към развиването на качествени и ефикасни обществени услуги в общността и в домашна среда, които имат основна роля за поддръжка на възрастните и поощряване на тяхното обществено включване, се споделя още в приветствието.
От 1 септември стартира даването на персонална помощ за хората с увреждания, съгласно самостоятелна оценка на техните потребности. Към края на август в дирекциите "Социално подкрепяне " са издадени близо 15 000 посоки за прилагане на персонална помощ, показва още министър Бисер Петков. Паралелно с това държавното управление обезпечи резистентност посредством финансиране от държавния бюджет на услугите "личен помощник ", "социален помощник " и "домашен асистент ", които се употребяват от над 12 хиляди възрастни в неспособност за самообслужване, добавя министърът.
Министърът обрисува като приоритет и образуването на политики с акцент насърчаването на дейния живот в положително здраве. За осъществяването на тази цел МТСП създаде Национална тактика за деен живот на възрастните хора в България (2019-2030 г.), която беше призната от Министерския съвет през март тази година. "Основната задача, която си слагаме с този документ, е да се разработят съответни ограничения и дейности за обезпечаване на равни благоприятни условия за пълноценното присъединяване на възрастните хора в икономическия и обществения живот на обществото ", отбелязва Бисер Петков.
В същото време продължи и реализирането на първия проект за осъществяването на Националната тактика за дълготрайна грижа в интервала 2018-2021 година, отбелязва Бисер Петков. В проекта е планувано построяването на 100 нови обществени услуги, развиване на патронажна грижа за хора с увреждания и възрастни хора, подвластни от грижа, както и развиване на обществени услуги в домашна среда. В началото на юли започва осъществяването на скица по оперативната стратегия "Развитие на човешките запаси " за даване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домовете на над 17 000 нуждаещи се с увреждания и възрастни хора.
Министърът показва почитание, благодарност и признателност към възрастните хора в България. "На тази значима за всички нас дата бих желал да изразя своята благодарност към Вас за всичко, сторено през годините на Вашия деен живот, отдаден на богатството и развиването на България ", показва Бисер Петков.
"Благодаря за потребните уроци, които продължавате да ни давате всеки ден! ", добавя министърът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР