Очакванията са, че малко над 700 000 пенсионери ще получат

...
Очакванията са, че малко над 700 000 пенсионери ще получат
Коментари Харесай

Малко над 700 000 пенсионери ще получат по-висока пенсия

Очакванията са, че малко над 700 000 пенсионери ще получат по-висока пенсия след 1 октомври, оповестиха от Министерството на труда и обществената политика. 

Основната причина за това е, че се преизчислява действителният размер на пенсията, а не изплащаният от Националния застрахователен институт (НОИ). Когато той е под минималния размер на съответния тип пенсия, е допустимо преизчисленият размер да се окаже по-нисък от обезпечения от страната най-малко.

Във всички случаи, когато преизчислената пенсия е по-ниска от до момента получаваната, хората ще продължат да я получават в до момента изплащания по-висок размер. Преизчисляването ще се извърши служебно от Национален осигурителен институт, заради което не е належащо пенсионерите да подават заявки.

Всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, ще бъдат преизчислени от 1 октомври. В резултат от това средната пенсия ще приближи 725 лева. и ще нарасне с малко повече от 8,5%  спрямо септември, демонстрира прогнозата на (НОИ). Основната цел на преизчисляването е да понижи разликата сред размерите на най-отдавна отпуснатите пенсии с тези от последните години.

 istock istock
Преизчислени пенсии

От 1 октомври ще бъдат преизчислени отпуснатите до края на 2021 година трудови пенсии. Това са пенсиите за застрахователен стаж и възраст, за неработоспособност заради общо заболяване, за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест и наследствени пенсии, изчислени от тях. В тази категория влизат и пенсиите за военна и за гражданска неработоспособност, в случай че размерът им, като по-благоприятен, е избран като за пенсия за трудова акцидент и професионална болест (лични и наследствени), както и вдовишките добавки, изчислени от пенсии за трудова активност.

Непреизчислени пенсии

На преизчисляване не подлежат пенсиите за трудова активност, отпуснати след 31 декември 2021 година, както и пенсиите, които не са свързани с трудова активност. Това са обществените пенсии за напреднала възраст, обществените пенсии за неработоспособност, персоналните пенсии, както и пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, изчислени в % от обществената пенсия за напреднала възраст.

Начин на преизчисляване

Първата стъпка е да се дефинира базовият размер на пенсията към годината на отпущането ѝ. Той ще се дефинира от средномесечния застрахователен приход за страната, с който е отпусната пенсията, самостоятелния коефициент на пенсионера към 30 септември 2022 година и продължителността на осигурителния му стаж към същата дата, умножена със съответния % за годините и за месеците застрахователен стаж, който е избран съгласно настоящото законодателство към датата на разпределяне на пенсията.  За пенсиите, отпуснати до края на 2007 година, се взема поради средномесечният застрахователен приход за страната същата година – 398,17 лева

 istock istock
Базовият размер на пенсията към годината на отпущането ще бъде повишен за всяка последваща календарна година с  процент, който е еднакъв на по-високия от % на повишаване на средномесечния застрахователен приход за страната или % на повишаване на хармонизирания показател на потребителските цени през миналата година. За пенсиите, отпуснати преди 31 декември 2007 година, размерът се усилва с процентите за всяка календарна година след тази дата. Когато преизчисленият размер на пенсията по описания нагоре метод и размерът ѝ към 30 септември 2022 година не са равни, пенсията се дефинира в по-високия размер.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии става 3400 лева от 1 октомври, което е със 136,1 % нарастване по отношение на 25 декември миналата година. Минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст към 25 декември 2021 година е бил 300 лева, от тази дата стана 370 лева до 1 юли 2022 година. а за интервала от 1 юли до 31 декември т.г. -  467 лева, което е растеж от 55,7%. 

Преизчисляването на трудовите пенсии от 1 октомври е третото актуализиране на пенсиите за последните по-малко от 10 месеца, напомнят от МТСП. 

Разпорежданията за преизчислените от 1 октомври т.г. пенсии ще бъдат налични на страницата на Национален осигурителен институт на 3 октомври, понеделник и ще бъдат налични за лицата, разполагащи с личен идентификационен код - Справка за издадени пенсионни разпоредби по ЕГН и ПИК. Изплащането на пенсиите посредством пощенските клонове ще бъде в интервала сред 7 и 20 октомври.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР