Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната

...
Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната
Коментари Харесай

Подготвя се национален план за въвеждане на еврото в България

" Очакванията ни са страната ни да се причисли към еврозоната през 2024 година Основните задания на българското държавно управление по пътя към постигането на тази цел са свързани с осъществяването на последващите задължения по Пътната карта след присъединението на българския лев към ERM II, считано от 10 юли 2020 година “
Това съобщи министърът на финансите Кирил Ананиев в изявление по време на годишния конгрес на Euromoney за Централна и Източна Европа, който за първи път в своята 26-годишна история се организира виртуално в интервала 12-14 януари 2021 година, оповестиха от Министерството на финансите.
 До 2023 година може да има цифрово евро До 2023 година може да има цифрово евро
До 2023 година е допустимо да има цифрово евро, предвижда в изявление за предаването „ Преди всички ” по „ Хоризонт&rdqu...
Фокус на събитието са финансовите и икономическите провокации, пред които се изправят страните от района, като присъединяване имат представители на Европейската комисия, Европейската банка за възобновяване и развиване, Европейската капиталова банка, капиталови медиатори, банки, министрите на финансите на Полша и на Република Северна Македония.
Българският финансов министър добави, че за сполучливото ни участие в еврозоната е нужна и добра подготовка на всички икономически субекти и обществеността за безпроблемно и бързо прекосяване от разплащания в левове към разплащания в евро.
Министър Ананиев заяви, че е в развой на подготовка Национален проект за въвеждане на еврото в България, в който детайлно ще бъдат разказани дейностите, които би трябвало да се подхващат от българските управляващи и бизнеса за сполучливото въвеждане на единната европейска валута в страната. По думите му осъществяването на номиналните конвергентни критерии (т. нар. Маастрихтски критерии) и предприемането на ограничения за адресиране на несъответствията, установени в Конвергентните отчети на ЕЦБ и Европейска комисия за 2020 година, също са значим аспект от подготвителните действия:
„ Работим интензивно, тъй че да спазим времевата рамка и избрания най-малък период за престой във ERM II. Към момента не се обрисуват съществени опасности от несъблюдение на някой от поетите задължения. Разбира се, осъществяването на критериите от Маастрихт е релативно по отношение на динамични параметри, образувани от страните членки в еврозоната, които е мъчно да бъдат планувани в границите на актуалната несигурна среда “, посочи той.
 Еврото нараства след съвещанието на ЕЦБ и конференцията на Лагард Еврото нараства след съвещанието на ЕЦБ и конференцията на Лагард
Еврото нараства към едноседмичен връх по отношение на щатския $, откакто шефът на ЕЦБ Кристин Лагард повтори позиция на централната...
„ Бих желал да подчертая, че пандемията съставлява доста огромно разтърсване за международната и европейската стопанска система, включително и за българската, с доста тежки социално-икономически последствия, само че имам вяра, че тя няма да бъде фактор за удължение на престоя ни в ERM II.
България ще резервира и ще поддържа фискална резистентност в средносрочен и дълготраен проект, с цел да продължи да бъде интернационален сътрудник и страна, която съблюдава откритите повече от 20 година правила на дисциплинирано и рационално ръководство на обществените финанси. Именно към това се стремим и с Бюджет 2021 година, залагайки едни от най-ниските равнища на дълг и недостиг в Европейски Съюз, увеличавайки в същото време поддръжката за засегнатите от пандемията стопански браншове и жители ”, уточни Кирил Ананиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР