Очакванията на съсобственика на Севан Артур Акопян са търговията със

...
Очакванията на съсобственика на Севан Артур Акопян са търговията със
Коментари Харесай

"Севан": Потреблението на зърно по света ще скочи с 5-10% заради коронавируса

Очакванията на съсобственика на " Севан " Артур Акопян са търговията със зърно през 2020 година да стигне високи равнища

© Сашка Панайотова Между 5 и 10% ще скочи потреблението на зърнени култури поради презапасяването по време на ковид, предвижда един от най-големите експортьори на зърно в България. От " Севан " чакат усиленото търсене на зърнени артикули да стартира след 2 месеца

" В света има ресурси от зърнени култури за към 2-3 месеца напред. След като този запас намалее, чакам засилено търсене на зърнени култури на интернационалните пазари поради обстановката с ковид ", предвижда Артур Акопян, съсобственик на " Севан ". Компанията е най-големият експортьор на зърно у нас, като през предходната година е постигнала растеж в износа си със 120 хиляди тона, достигайки размер от 1.42 млн. тона зърно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Очаквам потреблението на зърно да скочи с към 5-10% в международен мащаб, най-много поради презапасяването на хората с тези артикули ", счита търговецът. " В света имаше огромен остатък на зърно през последните няколко години, защото производството на зърнени култури изпреварва потреблението. Сега, по време на пандемията, популацията обира готовата продукция от магазините. Липсата би трябвало да се задоволи от производителите, които нормално държат ресурси за към 2 месеца. След този интервал складовете ще бъдат празни и светът още веднъж ще има потребност от попълване на запасите ", споделя Акопян.

Като търговец той има подготвеност да отговори на засиленото търсене на зърно в международен мащаб. Очакванията на Артур Акопян са търговията със зърно през 2020 година да стигне високи равнища. В коя точка на света ще има максимален интерес към българското зърно е рано да се предвижда, показва той.

Добра годишна продукция - висок експорт.
През 2019 година по преценка на бургаската компания " Севан " България е произвела над 5.2 млн. тона пшеница, което е по-добър резултат от миналата година. " Разполагахме и с малко временен излишък, само че доближихме 6 млн.тона, което е малко над междинното за страната ", споделя Акопян.

Освен като количество българската пшеница е била и с положително качество. На вътрешния пазар мощната търговия се състоя през октомври при цена на звук пшеница 300 лева Преди месец българското жито бележи пик в цената си, достигайки 370 лева./тон. Годината беше добра за фермерите, регистрира притежателят на " Севан ". През изтеклия сезон от изнесените от " Севан " 1.42 млн. тона зърнени култури пшеницата е малко над 1 млн. тона, ечемикът - към 100 000 тона, рапицата и царевицата - по към 150 000 тона.

Почти 100% от износа на " Севан " е бил за азиатските страни. " Това е по този начин, тъй като от 2 години Австралия няма добра годишна продукция и ние получаваме опция да заемем нейните пазари ", показва Артур Акопян. Целта на " Севан " през 2020 година е да реализира връх, като изнесе 1.5 млн. тона български зърнени култури. " Не можем да предвиждаме тъкмо по какъв начин ще се развият пазарите поради създалата се обстановка. Ще има бизнеси в международен мащаб, които ще усилят облагите си около пандемията, само че доста повече ще понесат загуби ", счита Акопян. Сред бизнесите, които се чака да завоюват, са производителите на храни.

Организация на бизнеса

В " Севан " работят към 600 души. Компанията разчита на лични разбори за пазара, само че следи и българските и международните изследвания. Бургаската компания разполага с база за предпазване на към 200 000 тона зърно. Изнася зърното си главно през БМФ " Порт Бургас ". Основните зърнени хранилища на " Севан " са в бургаското село Камено. Компанията поддържа и автопарк от 100 товарни камиона. Компанията има 4 дъщерни сдружения за произвеждане на земеделска продукция в Карнобат и Бургас върху площи от към 100 000 декара. За миналата 2019 година компанията отбелязва растеж на оборота си с към 10%. За 2017 година приходите на компанията са 445 млн. лв., а облагата е към 13 млн. лв., като оборотът й през 2018 г нараства с 5%. Заедно с растежа на изнесеното количество зърно през последните години стартира спад на маржа на облагата, споделят притежателите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР