Очакванията на президента Путин да постигне бърза победа в Украйна

...
Очакванията на президента Путин да постигне бърза победа в Украйна
Коментари Харесай

Проф. Тагарев: Ако падне Мариупол, Путин си осигурява сухопътен коридор към Крим

Очакванията на президента Путин да реализира бърза победа в Украйна не се сбъднаха и това стана ясно след първите няколко дни на войната. Това разяснява в специалистът по сигурността проф. Тодор Тагарев.

Украинската войска се оказа доста високо готова, украинското общество се оказа доста високо сплотено и те пазят своята татковина с цената на живота си. Жертвите на тази война са петцифрени цифри, ранените са в пъти повече, бежанците са милиони, очерта той и добави, че сходно нещо не се е случвало в Европа от Втората международна война.

На бойното поле двете страни на практика се блокираха една друга. Има обособени опити за нахлуване, контраудари и контраатаки. Променят се малко границите на прикосновение, само че действително развиване няма, като се изключи южния фланг, където Русия съумя да реализира триумф, обграждайки напълно град Мариупол, означи проф. Тагарев.

Допълни, че се водят доста тежки боеве. Сравни сриването на града с разрушенията на Сталинград по време на Втората международна война. По думите му, в случай че Русия успее да овладее Мариупол, има късмет най-малко отчасти да реализира задачите, които Владимир Путин си слага в тази война.

Проф. Тагарев е безапелационен, че президентът на Русия няма по какъв начин да подчини цяла Украйна, единственото, към което може да се стреми, е да обезпечи сухопътен кулоар към Крим. Това ще се случи, в случай че падне Мариупол.

Върви война на безсилие и никой към този момент не си мисли за бързо решение на спора. Войната има своя лична логичност и водеща е не политиката или дипломацията, а обстановката на бойното поле.

Експертът по сигурността акцентира, че в действителност има известни отстъпки от страна на Украйна - страната няма да се стреми към участие в НАТО, само че друга крачка обратно надали ще бъде направена по настояванията на Русия.

Зеленски е прав да желае персонални диалози с Путин, тъй като всичко останало е губене на време, защото всички останали участници в договарянията на процедура извършват изискванията на президента на Русия, разяснява проф. Тагарев.

Анджей Дуда у нас евентуално е за да се тества опцията за поддръжката на по-сериозни решения от страна на НАТО, като да вземем за пример налагането на зона, неразрешена за полети или даване на самолети на украинската страна, сподели още той.

България е в най-слабата позиция измежду всички наши съдружници, защото Украйна е жертва на експанзия и би трябвало да й бъде помогнато да се отбрани, безапелационен е проф. Тагарев.

Целия диалог вижте във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР