Очакванията на математикът са за пета вълна България няма да

...
Очакванията на математикът са за пета вълна България няма да
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Ако не регистрираме „Омикрон“ у нас до Никулден, няма да имаме проблеми до Нова година

Очакванията на математикът са за пета вълна
България няма да се размине с нова вълна на короновируса, само че новият вариант най-вероятно ще настъпи у нас след Нова година. Това предвижда математикът проф. Николай Витанов пред NOVA.

„ Очаква ни пета вълна. Ако се окаже, че Омикрон е три пъти по-заразен, покачването няма да е по три, тъй като имунизацията върви, тъй че ще е по-малко”, означи той.

„ Много авансово се наплашихме от разновидността Омикрон. Ако не записваме случаи на този вариант у нас до Никулден, няма да имаме особени проблеми с него до Нова година. Проблеми с Омикрон у нас ще имаме вероятно следващата година “, сподели още проф. Витанов.

„ Този вид би трябвало да се бори към 3 седмици, с цел да измести настоящия “, изясни той.

По думите му, в случай че в дадена област има внезапно повишаване на случаите, това би било знак, че в нея е допустимо да има случаи на новия вид на COVID-19.

„ Все още базовото репродуктивно число е под 1, което значи, че въпреки и постепенно сега болестта се свива. При настаняването на Омикрон това ще скочи над 1, към 2 или даже над 2, това значи, че би трябвало да сме деликатни към области със скок на случаите “, акцентира проф. Витанов.

Той не чака подобен процес в границите на тази година у нас, въпреки и да не е изключен.

Според математика, той може да стане доминантен за към 3 седмици, откакто навлезе в страната ни.

„ Това значи, че там нещо става. При настоящия вид сега имаме понижаване на случаите. Ако се усилят – това значи, че там нещо се е появило. Тогава и Националният център по заразни и паразитни заболявания ще го засече. Въпросът е това да не се случи до Никулден “, уточни Николай Витанов.

„ Не е добра вест за здравната система и работещите на първа линия, защото лечебните заведения няма да се разтоварят задоволително и за по-дълго време, с цел да отдъхнат от четвъртата вълна. Вероятно към Рождество и новогодишните празници дейните случаи ще паднат докъм 70 000, което не е и няма да бъде задоволително, с цел да посрещнем умерено идната вълна “, разяснява математикът.

Има закъснение да излекуваните сега, сравнявайки числата на новозаболелите, признати, уточни той.

32 000 ще са жертвите на ковид у нас към Нова година, демонстрира прогнозата на Николай Витанов. Той обаче не се ангажира с дълготрайна прогноза, защото тя е специалитет на злобарите.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР