Очакваният ръст на лихвите и неяснотата около високата неопитомена инфлация

...
Очакваният ръст на лихвите и неяснотата около високата неопитомена инфлация
Коментари Харесай

Банкер: Клиенти влизат в банката за ипотечен кредит с фиксирана лихва, но много малко хора я избират

Очакваният растеж на лихвите и неяснотата към високата неопитомена инфлация тормозят купувачите на парцели и това е повода за охлаждането на пазара и лекия спад в броя на покупко-продажбите през последните месеци. Появяват се и няколко нови трендове, като отливът от покупки " на зелено “ да вземем за пример, които бяха извънредно известни досега. Също по този начин все по-малко са купувачите, които вземат парцели за инвестиция. Това обясниха брокери и банкери по време на форума " Expo Moite pari ", представени от " Economy.bg ".

Според специалиста от " Пощенска банка “ Даниела Иванова това клиентите все по-рядко и по-предпазливо да " се включват на зелено “ е нещо относително ново.

Това, което вършат, е да сключат договорката доста по-близо до Акт 14 или в случай че влязат по-рано, да платят дребен % при подписване на предварителния контракт. Доскоро наклонността беше противоположна “, разяснява Иванова.

Експертът от " Прокредит Банк “ Петър Устабашиев изясни, че закупуването на парцел " на зелено “ въпреки всичко не е проблем, когато става въпрос за строител с история, специализация и добро име.

Друга наклонност, която се трансформира, е пазаруването на жилища за инвестиция.

В момента купуват главно клиенти, които търсят парцел, в който да живеят “, разяснява още Иванова.

Тя и нейните сътрудници се сплотиха към тезата, че лихвите в България няма да се покачат стремително и сигурно няма да стигнат равнищата, които да вземем за пример сега се следят в Съединени американски щати.

Никой не чака лихви от 7 – 8 – 10% “, безапелационна бе Марина Петкова, началник на клоновата мрежа на DBank.

Участниците показаха, че над 90% от жилищните заеми, които се взимат от банките в България, са в левове. Това значи, че те са обвързани с депозитен показател на Българска народна банка, а не с европейския Euribor, който за последните няколко седмици внезапно се подвигна паралелно със скока на главния лихвен % на Европейската централна банка.

Индексът на Българска народна банка пък се базира на депозитната маса, която сега е на рекорден връх за стопанската история на България от над 110 милиарда лева

Именно на депозитния показател изискуем удържането на лихвите “, добави Петкова.

Тъкмо това задържане разубеждава хората да протягат ръка към заемите с закрепена рента за целия или част от погасителния интервал. 

" Клиентите влизат в банката с планове за ипотечен заем с закрепена рента, само че доста малко в последна сметка я избират “, означи Иванова.

Несигурността в хората и страхът от повдигането на лихвите се чака да движат леко надолу пазара и през идната година. Според специалистите обаче повдигането на лихвите може да смъкне цените на парцелите единствено при растеж на безработицата. Именно това е факторът, който разграничава в днешната обстановка от други рецесии в предишното, като сега тя е на исторически рекордно дъно в България и надалеч по-ниска от тази в еврозоната.

Ако идната година Европа резервира равнищата на безработица под 10%, овладее цените на горивата и упованията на хората към инфлацията, то пазарът на парцели още веднъж ще тръгне нагоре, което е добре за цялата стопанска система “, разяснява притежателят на имотната организация Remax City Mall Стоян Гочев.

Той даде образец с Испания, където сега цените на парцелите вървят надолу. Проблемът там обаче е, че безработицата пораства и това основава риск за бранша.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР