Очакван развой - със 124 гласа “за“, 89 “против“ и

...
Очакван развой - със 124 гласа “за“, 89 “против“ и
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха президентското вето

Очакван процес - със 124 гласа “за “, 89 “против “ и без “въздържал се “ депутатите в българския парламент отхвърлиха ветото на президента по Изборния кодекс.
Държавният глава Румен Радев оспори опитът да се вкара смесена система за гласоподаване и решението от страна на законодателя ЦИК да дава отговор за това дали машините да бъдат наети или купени. Според Радев смесената система не подсигурява транспарантни избори, а в противен случай - с хартиени бюлетини се основават предпоставки за операции. Държавният глава изрази противоречие и с опцията да се организират референдуми и по въпроси от компетентността на Велико национално заседание.

Ветото на президента бе обсъждано в пленарна зала в продължение на два часа. В поддръжка на позицията на президента се оповестиха Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. ГЕРБ и съдружните им сътрудници в лицето на “Обединени патриоти” дадоха сериозна поръчка, че ще отхвърлят ветото. Мотивът им - жителите ще имат правото да избират.

" Може би би трябвало още един път да повторим от трибуната, че въвеждането на хартиената бюлетина е по избор на гласоподавателите. Защото аз мога да кажа, че в офиса на ГЕРБ в Кърджали идват доста гласоподаватели на Българска социалистическа партия и споделят: Г-жо Караянчева, вразумете ги тези нашите, тъй като ние не желаеме машини. Защото това, което те ни оферират, нас ни притеснява”, съобщи ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева.

Манипулациите пък били следващата мантра, повтаряна от трибуната. Опозицията търсила причина за загубата на изборите.

Вчера болшинството в правната парламентарна комисия отхвърли ветото на президента върху част от измененията в Изборния кодекс. В поддръжка на възраженията на Румен Радев се оповестиха представителите на Българска социалистическа партия и на Движение за права и свободи.

По-късно през днешния ден правната парламентарна комисия ще изслуша единствения номиниран за ръководител на Централната изборна комисия Александър Андреев - сега представител на ЦИК.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР