Очакваме в пъти да се повиши заболеваемостта заради BA.5, каза

...
Очакваме в пъти да се повиши заболеваемостта заради BA.5, каза
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: До ден-два нови Ковид мерки, маските - задължителни навсякъде

Очакваме в пъти да се увеличи заболеваемостта поради BA.5, сподели шефът на НЦЗПБ

" В Министерството на здравеопазването се организираха интензивни диалози и до ден-два ще бъдат оповестени резултатите и новите мерки. Много значимо е в този момент да ограничим разпространението. Поне носенето на маските дано да бъде наложително на всички места на публични места ", съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на  " България заран ".

Тя акцентира, че е важно мерките да бъдат превантивно взети, защото чакаме доста повишение на случаите. Все още в Източна Европа сме с ниско разпространение на болестта, само че по думите ѝ подвариантът BA.5 доста бързо се популяризира и всеки заразява доста повече хора.

" Очакваме в пъти да се увеличи заболеваемостта. Бързо ще стигнем до пика, а по-късно чакаме по-бавно да понижават случаите. Пикът евентуално ще е обвързван с цялостното преобладаваме на BA.5. Интензивно се работи по секвениране в НЦЗПБ. Новата вълна е обвързвана с BA.5. Където е стъпил BA.5, стартира да измества останалите ", изясни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Като процентно отношение смъртността при Омикрон и BA.5 е по-ниска по отношение на предходните талази. Освен това към този момент имаме построен имунитет и съумяваме да се преборим с вируса още на входната врата - 30% имунизирано население и огромна част преболедували, някои - безсимптомно, стана ясно още от думите на госта.

Главният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев изиска Здравната каса да върне безплатните PCR проби поради новата Ковид вълна.

" Абсолютно поддържам. Това е доста значим миг за изясняване на скритата заболеваемост. По-широки проучвания ни трябват. Сега е моментът - при започване на надигащата се вълна. Наши изследвания върху здравен личен състав демонстрираха, че към 30% от личния състав към този момент има прекарана зараза. Хора, които не знаят да са боледували и тогава не са били имунизирани. Сега процентът евентуално е 70-80 ", разяснява проф. Христова.

Тя посочи, че най-важната стъпка в предварителната защита е имунизирането. Но добави, че при изменящия се вирус 6 месеца е максимумът, в който може да разчитаме на надеждна отбрана от ваксина.

" Виждам активизиране на процеса по слагане на втора бустерна доза. Сега е моментът за имунизиране, тъй като ни трябват най-малко 2 седмици, с цел да бъдем предпазени ", означи шефът на НЦЗПБ.

Правят се проучвания за маймунска шарка, само че няма нови доказани случаи у нас. Не са съмнителни проби, а по-скоро проби за изключване.

" Не би трябвало да се отпускаме. Не могат доста хора да се заразят, конкретизирани са рисковите категории. С повече здравна култура може тези случаи да се лимитират. Протича леко и съгласно самостоятелния имунитет. При по-младите хора го няма имунитета от вариолата ", обясни проф. Христова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР