Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма. Изпратихме

...
Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма. Изпратихме
Коментари Харесай

Марияна Николова пред бранша във Варна: Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма

Очакваме с имунизациите да се форсира рестартът на туризма. Изпратихме една доста необикновена и сложна година, изпълнена с провокации и незнайни. Но тя ни даде и доста поучения, а бизнесът сподели, че може да се приспособява и да следва новите правила и правила за работа. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представители на бизнеса във Варна. В полемиката участваха Иван Портних, кмет на община Варна, и Стоян Пасев, регионален шеф.

Министърът осведоми, че завърши първата фаза на помощта от 35 евро за седалка за приемане на държавна дотация, като 34 туроператора, които употребяват чартърни полети, подадоха заявки за това подкрепяне. Изплатени са средства на 20 компании, като общият им размер е близо 3,5 млн. лева От 1 януари тази година стартира реализацията на втора фаза на тази мярка.

Помощта е за екскурзиант, дошъл в България в интервала 01.01.2021-31.05.2021 година, и е в брутно изражение, т. e. преди приспадането на налози или други такси. Тя ще бъде осъществена с към този момент утвърдените, само че неусвоени средства, разясни вицепремиерът.

През декември беше признато изменение в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, което регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното използване, заяви вицепремиерът. И посочи, че общата стойност на тази дотация, която се отпуска от националния бюджет, е в размер на 51 млн. лева, с които предвиждаме да помогнем безплатно на близо 1600 предприятия в областта на туроператорската и туристическата агентска активност.

Държавната помощ e планувана за туроператорите и туристическите сътрудници под формата на безплатни средства в размер на 4 на 100 от техния оборот без Данък добавена стойност през 2019 година, които ще би трябвало да се употребяват предпочитано за компенсиране на загуби, произлизащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

Относно екскурзоводите вицепремиерът осведоми, че Министерството на туризма е в подготвеност за деяние по утвърждения към този момент план за даване на 3 млн. лева по ОПИК, като към момента се чака даване на нужната информация от страна на представители на екскурзоводите и планинските водачи. Плановете са след 22 януари да е подготвена цялостната документи на публичната поръчка, която ще се организира за даване на средствата. Очакваме в период до 31.03.2021г. да се пристъпи към сключване на договорите с четирите организации, а реализацията на дейностите по споразуменията да стартира през април, уточни министър Николова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР