Очакваме решение на Европейската комисия във връзка с таваните на

...
Очакваме решение на Европейската комисия във връзка с таваните на
Коментари Харесай

Зам.- министър Вътев: Очакваме решение на Европейската комисия за таваните на украинската помощ

Очакваме решение на Европейската комисия по отношение на таваните на украинската помощ. Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на среща с представители на Българска земеделска камара в Министерство на земеделието и храните, оповестиха от пресцентъра на министерството. Той акцентира, че има подготвеност незабавно да се осъществя изплащането. " Единствено след позитивен отговор може да се пристъпи към превеждане на средствата. Ако се изплатят средства, без такова позволение, страната ни ще влезе в наказателна процедура. Не би трябвало да нарушаваме разпоредбите “, безапелационен бе министърът пред участниците в срещата. От браншовата камара потвърдиха поддръжката си по отношение на осъществяване на Меморандума и регистрираха напредъка по него.

" Ние сме на един пазар, който се уголемява и би трябвало да съумеем да устоим на него и да останем конкурентни, като изградим механизми за поддръжка на нашите производители и най-много да подкрепим нашето първично произвеждане на плодове, зеленчуци, месо, мляко “, акцентира още министър Вътев, като даде образци за положителни модели в Румъния, Испания, Германия и Франция. Той осведоми, че се обмисля основаване на общински магазини, в които да се предлага единствено локална, българска продукция. Министърът напомни и че се работи по нормативни промени, с които да се защитят в по-висока степен българските производители посредством възстановяване действието на веригата за доставки на храни и реализиране на баланс и бистрота в комерсиалните връзки при прецизно съблюдаване разпоредбите за конкуренция, като самодейността беше подкрепена и от останалите участници в днешната среща - МФ, МИИ, Национална агенция за приходите, Агенция Митници, Комисия за защита на конкуренцията, КЗП, ДКСБТ, ИАЛВ, БАБХ.

" Само през тази седмица организирахме и две други работни срещи, на които Браншова камара " Плодове и зеленчуци “ и браншови организации на оранжерийни производители поддържаха разбирането, че секторът има нужда от по-добра пазарна организация на веригата на доставки на аграрни и хранителни артикули и потвърдиха подготвеност за интензивно съдействие с Министерство на земеделието и храните “, осведоми от своя страна заместник-министър Александър Йоцев. Той добави, че Браншова камара " Плодове и зеленчуци “ към този момент е излъчила контактна група за работа в процеса на правене на проектозакон за организацията и разпоредбите на веригата на доставки на аграрни и хранителни артикули, като се разчита на експертизата и на всички останали представители на Българската земеделска камара, с цел да има резултати от тази законодателна самодейност. Зам.-министърът осведоми, че интерес към работа по законопроекта е деклариран и от Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция и Национална асоциация на оранжерийните производители, които насочиха оферти за съдействие и по повод използването на провежданите политики в бранша, включително задържането на работната ръка и инструментите за поддръжка, включително обвързаната поддръжка и държавните помощи. Зам.-министърът уточни, че процесът на правене на проектозакона към момента е на начален стадий, като се работи по обрисуване на неговия обсег, приложно поле и конструкция, както и по разбор на положителни практики на други страни. Той съобщи, че когато бъде направен, първият план на документа ще бъде показан на заинтригуваните организации за бележки, мнения и оферти, както и че предстоят и други срещи с браншови организации, на които работата по плана да бъде показана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР