Очакваме ръст на икономиката от 1,8 на сто за тази

...
Очакваме ръст на икономиката от 1,8 на сто за тази
Коментари Харесай

Финансовото министерство очаква ръст на икономиката от 3,2% за следващата година

Очакваме растеж на стопанската система от 1,8 на 100 за тази година и от към 3,2 на 100 за 2024 година, съобщи заместник-министърът на финансите Георги Клисурски по време на конференцията " Среща на бизнеса с държавното управление ".

Съгласно последните данни на Национален статистически институт инфлацията към септември е под 7 на 100 и чакаме това последователно понижаване да продължи и през 2024 година, като към края ѝ да бъде под 3 на 100, а средногодишно за 2024 година - към 5 на 100 ", добави той.

" В Брутният вътрешен продукт на България има два основни съставния елемент, които тази и изключително идната година ще допринесат за по-високия напредък. Първият от тях е потреблението, което за мен е непредвиден и неочакван мотор на българския стопански растеж през последните две-три години, което стои на относително високи равнища от 4-5 на 100 на годишна база, които да се запазят и в идната година “, уточни Георги Клисурски.

Другият огромен фактор, който ще движи растежа следващата година, са вложенията, които тази година са по-слаби, само че през 2024 година това ще се промени и аргументите за това съгласно него са европейските фондове и средствата по Плана за възобновяване и резистентност, сподели заместник-министърът. Той напомни, че преди дни България подаде документите, нужни за приемането на второто заплащане по ПВУ в размер на до 1,4 милиарда лева до края на 2023 година, само че които действително ще бъдат разходвани и вложени през 2024 година „ С подаване на документите за второто заплащане страна ни си обезпечи правото следващата година да съобщи още две заплащания и в случай че успеем да получим и тези средства, това би представлявало голям финансов запас за вложения, който да влезе в българската стопанска система ", добави той.

" Нашата политика е дълготрайно да се стремим към 2 процентна инфлация, която е цел и на ЕЦБ, и на другите водещи централни банки по света. За нас е най-добре приходите в държавния бюджет да идват от действителен напредък на стопанската система, а не от повишение на цените. Ние работим в посока стимулиране на бизнес средата и понижаване на цените, тъй че да се създава действителна добавена стойност ", изясни заместник-министърът.

Във връзка с плановете на данъчните закони Георги Клисурски удостовери, че визията на държавното управление е ставките по Данък добавена стойност да бъдат уеднаквени на 20 на 100, допустимо е да има малцина изключения, заради характерни аргументи и предложенията на МФ са точно в тази посока. " Продължават нашите диалози с ресторантьорския отрасъл и решението ни какво да предложим на Народното събрание - дали 20 на 100 Данък добавена стойност или комплекс от ограничения за изсветляване на бизнеса - ще бъде взето на база на това коя от двете варианти изсветлява повече бранша и създава повече доход за страната ", посочи той.

В отговор на въпрос по отношение на консервативността в планирането на идващия бюджет и вероятни буфери против външни шокове заместник-министър Клисурски разяснява, че предстоящият доход от разнообразни евро средства би обезпечил един добър запас и че в бюджета се залагат съответните буфери, тъй че и следващата година да се реализира недостиг от 3 на 100, който е условие за приемане на еврото, съобщи Българска телеграфна агенция. " Това е и може би цел номер едно на нашето държавно управление - на 1 януари 2025 година да се поздравим като членове на еврозоната, тъй че ние ще създадем всичко допустимо да го реализираме ", безапелационен е Георги Клисурски. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР