Очакваме повече от половината мерки от 18-месечната програма на правителството

...
Очакваме повече от половината мерки от 18-месечната програма на правителството
Коментари Харесай

Премиерът Денков: Над половината мерки в управленската програма ще бъдат изпълнени до края на февруари

Очакваме повече от половината ограничения от 18-месечната стратегия на държавното управление да бъдат завършени до края на февруари. Това съобщи министър председателят Николай Денков в послание към нацията във връзка 6 месеца от встъпването на кабинета в служба.

Над 60% от общо 687 ограничения ще бъдат изпълнени доникъде на управническата стратегия, уточни министър председателят и съобщи, че единственият смисъл държавното управление да работи е, в случай че България се движи в вярната посока - към Европа, в интерес на хората и на бизнеса.

" Точно преди половин година поехме ръководството с ясното схващане, че отговаряме на публичните упования за устойчиво държавно управление, което се грижи за хората и бизнеса. Знаехме, че с изключение на против часовника, се изправяме и против заварени проблеми, избирателен популизъм, гневни политически офанзиви и дезинформация. Въпреки всичко показахме, че сме екип, който може да се отстъпи от политическото самолюбие и да се концентрира върху проблемите на хората ", сподели Николай Денков.

Премиерът уточни, че инфлацията е паднала на равнищата отпреди войната в Украйна - през октомври 2021 година е била 6%, до момента в който този октомври е 5,8 на 100 и е най-ниската от две години насам.

" За първи път въведохме ограничения, които подсигуряват трайно ниски цени на продуктите от първа нужда. С програмата " Достъпно за вас " държавното управление поддържа и българските производители на храни ".

Коледата на 2023 година ще бъде по-добра, тъй като цените на главните артикули на борсите са под нивото от 2022 година и с още по-добра вероятност в бъдеще, съобщи Николай Денков.

" Доходите изпреварват годишната инфлация. В Бюджет 2024 е заложено ново покачване с 11%, в пъти над предстоящата инфлация ".

Реформата в правораздаването стартира не на думи, а всъщност, разяснява министър председателят и уточни, че преди половин година контролът върху основният прокурор и антикорупционната комисия са били " политическа химера ":

" Това се прави оценка и от сътрудниците ни - Европа махна специфичния мониторинг и признава, че имаме всички причини да бъдем в Шенген. Сигурни сме, че Австрия и Нидерландия също го осъзнават ".

За първи път е въведена огромна децентрализация на средствата на общините - този път те ще бъдат разпределени не по партийни благосклонности, а там, където има позволения за градеж или виза за планиране, сподели още Денков.

" През януари чакаме първите медицински хеликоптери, а преди Коледа - нови коли за спешна помощ за незабавната помощ. Дадохме действителен старт с финансирането на плана за седми блок на АЕЦ " Козлодуй " - това е инвестиция в енергийната ни сигурност и подсигурява дълготрайно по-ниски цени на електрическата енергия ".

По думите на премиера вложенията в стопанската система в новия бюджет - над 6 милиарда лева - са нарастнали с над 50% по отношение на предходната година.

" С тези пари бизнесът ще стане по-конкурентен, ще създава повече, ще предложи повече добавена стойност. Наша обща задача е да създадем промяна от стопанска система на евтината работна ръка към стопанска система на високата добавена стойност. Най-важни за нас са хората, по тази причина, с цел да се борим с демографския проблем, в бюджетите за 2023 и 2024 въведохме комплекс от ограничения, които да насърчат раждаемостта и да създадат развъждането на деца по-лесно за родителите ", съобщи Николай Денков.

Вижте цялото послание на премиера във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР