Очакваме Националната електрическа компания (НЕК) за първи път от много

...
Очакваме Националната електрическа компания (НЕК) за първи път от много
Коментари Харесай

Петкова: Очакваме за първи път от години насам НЕК да отчете печалба

Очакваме Националната електрическа компания (НЕК) за първи път от доста години насам да регистрира облага от своята активност, въпреки и дребна. Това сподели министърът на енергетика Теменужка Петкова по време Младежкия стопански конгрес в УНСС.

Министър Петкова уточни, че доста значима част от българската енергетика е обвързвана и с електроенергетиката.

„ Имахме едно доста съществено предизвикателство при започване на нашия мандат – огромната задлъжнялост. Националната електрическа компания беше в извънредно тежко финансово положение, а когато едно такова структуроопределящо сдружение е в подобен финансов колапс, нищо положително не чака бранша като цяло. Мисля, че успяхме да се оправим с предизвикването и да създадем по този начин, че НЕК да влезе в нужната кондиция , тъй че да обезпечи обикновено и чисто действие на този бранш “, сподели още тя.

По думите ѝ през 2014 година НЕК е имала недостиг от 800 млн. лева, което значи неспособност за действие, съобщи Фокус.

„ И това, което успяхме да създадем, е че в този момент чакаме НЕК за първи път от доста години насам да регистрира облага от своята активност, въпреки и дребна. Което е явен знак, че промените в този бранш са сполучливи и това е вярната посока. Успяхме да стабилизираме и другите централи, Електроенергийният систематичен оператор да вземем за пример е компанията, която получи финансиране по европейските фондови стратегии. Той взе участие с пет плана и сега са в ход процедурите по възлагане на дейностите, които би трябвало да бъдат осъществени. Така че това, върху което работи нашият Електроенергиен систематичен оператор е да имаме по-голяма сигурност в вложенията. Защото всеки лев, вложен в нашата електропреносна мрежа, е лев, вложен в сигурност “, изясни тя.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР