Очакваме на 1 януари да внесем в Комисията за енергийно

...
Очакваме на 1 януари да внесем в Комисията за енергийно
Коментари Харесай

Газът от 1 януари с 18 лв. по-ниска цена от предложените 204 лв.

Очакваме на 1 януари да внесем в Комисията за енергийно и водно контролиране оферти за цена с 18 лева по-ниска от тази, която предложихме на 12 декември, а точно 204 лева за мегаватчас. Това съобщи по време на откритото съвещание на енергийния регулатор шефът на „ Булгаргаз “ Деница Златева. Това значи, че газът през януари ще коства 186 лева

Все отново тя помоли да се изчака и последният показател на борсовите цени на 31 декември, само че цената цяла да е доста по-ниска от към този момент импортираната на база на първите 12 дни на декември.

Златева изясни още, че са усъвършенствани количествата газ от хранилището в Чирен. Една от аргументите за повишаването на газа през януари бе таман скъпото гориво оттова. Добиват се по-малко количества, а виртуално се нагнетяват спомагателни, тъй че се усъвършенства цената.

Златева напомни, че нормално при нагнетяването на газ в хранилището през лятото цените са ниски и с него се потискат високите зимни цени. Сега обаче има извърнат метод, в хранилището е складиран газ на стойности, които бяха пикови.

Шефката на „ Булгаргаз “ съобщи още, че всички количества газ за 2023 година са обезпечени посредством годишния търг за доставки и няма да се търсят месец за месец. Газ на компанията ще доставят шест компании. Диверсифицирани са освен източниците, само че и маршрутите, с изключение на от Кулата-Сидерокастро, и по интерконектора България-Гърция, сподели още Златева.

Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че от два дни не се тегли газ от Чирен, самото вместилище е цялостно с 20% повече спрямо предходната година, което давало убеденост за зимата. Той напомни, че на 31 декември изтича договорът с „ Газпром износ “, тъй че страната ни се оправя и без съветски газ.

Иванов попита какво е финансовото положение на „ Булгаргаз “. Златева отговори, че сдружението няма неизплатени или просрочени отговорности. Имало нова система за събиране на неизплатени и просрочени отговорности и клиентите на компанията се справяли. Изключение прави столичната топлофикация, която, макар че сега заплаща за газа предплатено, е натрупала такива отговорности, че трябвало да се търси трайно решение.

„ Булгаргаз “ е преодоляла загубата от 28 млн. лева и е на облага от 9 млн. лева, сподели още шефът на компанията.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР