Очакваме много рядко астрономическо явление: Бетелгейзе ще изчезне за около

...
Очакваме много рядко астрономическо явление: Бетелгейзе ще изчезне за около
Коментари Харесай

Днес гледаме в небето Бетелгейзе: Случва се само веднъж в живота за 5 секунди

Очакваме доста рядко астрономическо събитие: Бетелгейзе ще изчезне за към 5 секунди

Преминаващ метеорит на име 319 Leona ще блокира светлината, идваща от Бетелгейзе към Земята, за по-малко от 5 секунди. Явлението е сходно на Слънчево затъмнение, само че в по-малки мащаби. По себе си е извънредно рядко и се случва...

" един път в живота "

..., сподели астрофизикът Мигел Монтаргес от Парижката обсерватория пред Business Insider, съобщи Метео Балканс.

Очаква се метеоритът 319 Leona да сътвори затъмнение от вида " огнен пръстен ", което може да се види от Земята. Това ще разреши на някои от по-слабите характерности на звездата да се появят на обсерваториите на Земята.

На този стадий няма обсерватория на Земята, която да улови тази информация без помощта на метеорита, сподели Монтаргес. Учените се надяват да схванат повече за това по какъв начин парещ, зареден газ се движи към умиращата звезда, развой, който се назовава конвективни кафези на звездата.

Кога ще се случи?

Бетелгейзе ще изчезне изцяло от небето на 12 декември, само че единствено за 5 секунди.

Бетелгейзе е една от най-видимите звезди в нашето небе. През последните години се държи много необичайно. Астрономи даже чакаха да се взриви в свърхнова, само че уви това не се случи. През 2019 година, ненадейно потъмня, което накара астрономите да се чудят дали е на път да експлодира. След това обаче звездата възвърна нормалния си тип.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР