Очакваме между 900 и 1000 лв. да бъде минималната работна

...
Очакваме между 900 и 1000 лв. да бъде минималната работна
Коментари Харесай

Хампарцумян: Заради това българи отиват да метат улиците на Барселона или да берат ягоди в Англия

Очакваме сред 900 и 1000 лева да бъде минималната работна заплата от януари идната година, в случай че се резервира текстът, съгласно който минималното заплащане би трябвало да е 50% от междинната работна заплата. Това разяснява икономистът от КТ " Подкрепа " Ваня Григорова.

Според Левон Хампарцумян доста по-важно от това какъв брой е минималната заплата, е това какво може да купиш с нея.

" Ако се опитваме с разнообразни типове ограничавания и тавани - вероятността е някакви артикули да изчезнат, да нарастват или да се появи черна борса ", е мнението на финансиста.

Григорова посочи, че по покупателна дарба на минималната работна заплата и по номинален размер българите са на последно място в Европейския съюз и то от доста години.

" Трябва да се грижим стопанската система да се развива. Работодатели, профсъюзи и всички страни да гледат в една посока, така че тортата, която разпределяме, да стане по-голяма. Защото, в случай че се опитваме с ограничавания и тавани, вероятността е някои артикули просто да изчезнат или да нарастват, или да се появява черна борса. Неща, които сме преживявали в разнообразни интервали на развиване на страната. Същевременно има една огромна цел, която не се взема решение с указ на Министерския съвет или на Народното събрание - намаляването на разликата сред минималните и оптималните приходи, която в България през последните 30-ина години се утежнява ", добави Хампарцумян.

По тематиката, че Европа желае гаранции за адекватност, той сподели:

" Тогава би трябвало да дефинираме какво е адекватност. Има едни страни в Европа, които могат да си разрешат повече - надлежно и най-ниско платеният човек взема повече. Знаете, че по тази причина българите вървят да метат улиците на Барселона или да берат ягоди в Англия. Когато инфлацията обаче е прекомерно висока, това че заплатите порастват, де факто гасим пожара с бензин, тъй като няма задоволително артикули и услуги, които тези заплати да купят. "

Разбира се, че господин Хампарцумян е доста прав, че би трябвало да усилваме " тортата ", само че е значимо и по какъв начин я разпределяме. Защото в случай че не я разпределяме съответно, хората ще не престават да вървят в Барселона да метат улиците ", заяви  икономическият консултант на КТ " Подкрепа " Ваня Григорова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР