Очакваме до средата на ноември в Министерството на регионалното развитие

...
Очакваме до средата на ноември в Министерството на регионалното развитие
Коментари Харесай

Разработва се стратегия за финансиране на ВиК сектора

Очакваме доникъде на ноември в Министерството на районното развиване и благоустройството да бъде показана разработваната сега Стратегия за финансиране на ВиК бранша. След това тя ще бъде подложена на публично разискване, като в документа ще бъдат отразени мнения, оферти и мнения на всички заинтригувани страни. Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова пред националното радио, оповестиха от пресцентъра на министерството.

Крумова посочи, че задачата на разработваната с консултантска помощ от Световна банка Стратегия е водоснабдителният и канализационен бранш в страната да се финансира по подобен метод, че да бъде той резистентен и самоподдържащ се. „ Неговата инфраструктура е тежка и огромна, дълго време не е била съответно поддържана и към сегашния миг се нуждае от съществени вложения, както за реорганизация на съществуващата мрежа, по този начин и за по-нататъшното ѝ създаване, с цел да се реализира сходство с условията на европейското законодателство “, добави тя.

„ Повишаването на цената на водата в някои обитаеми места в страната е съобразено със обществения предел на търпимост, който е открит със Закона за контролиране на ВиК услугите “, акцентира Крумова. Тя посочи, че това е неизбежно, защото цените не са обновени от 2012 година и към този момент не дават отговор на макроикономическите индикатори в страната. Това значи, че ВиК операторите освен не могат да прaвят нужни вложения, само че и работят на загуба.

Крумова увери, че в разработваната от Министерство на регионалното развитие Стратегия за финансиране на ВиК бранша планува да бъде включен механизъм за подкрепяне на най-уязвимите групи, които не биха могли да си разрешат новата цена на водата.

Крумова разяснява още, че се предвижда ВиК асоциациите в цялата страна в дълготраен проект да станат 28 , с цел да покрият 28-те области в страната. В 21 от тези области към този момент е налице цялостна консолидация на ВиК операторите, а в останалите има частична консолидации, защото не всички общини са дали своето единодушие да вземат участие.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР