„Очакваме до средата на 2026 г. 500 000 безработни и

...
„Очакваме до средата на 2026 г. 500 000 безработни и
Коментари Харесай

Гьоков: 500 000 души ще придобият дигитални умения

„ Очакваме доникъде на 2026 година 500 000 безработни и заети да придобият цифрови умения и най-малко 100 000 безработни и работещи да получат опция за валидиране на цифрови умения. За задачата ще бъде построена виртуална платформа за образование в електронна среда по план на Министерството на труда и обществената политика, който ще се финансира по Националния проект за възобновяване и резистентност “. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков при откриването на интернационална конференция на тематика „ Устойчиво икономическо възобновяване с по-добра отбрана на правата на работещите: синдикални цели и политики “, проведена от КТ „ Подкрепа “.

Проектът за повишение на цифровите умения е създаден както за превъзмогване на социално-икономическите последици от пандемията от Ковид-19, по този начин и в отговор на провокациите, свързани със засилващата се цифровизация на обществото и зародилите нови форми на претовареност и нови бизнес модели. „ Тези промени могат да доведат до увеличение на безработицата в кратковременен проект, а основаването на нови качествени работни места може да отнеме време според от икономическите вероятности и съществуването на квалифицирана работна ръка. Поради тази причина приоритет в работата ни е повишението на квалификацията и преквалификацията на работната мощ, изключително на хората от уязвимите групи на пазара на труда “, сподели министърът на труда и обществената политика.

„ Очакваме новите принадлежности като Националния проект за възобновяване и резистентност и Програмите от новия програмен интервал, финансирани от фондовете на Европейски Съюз, да подкрепят страната бързо, само че и стабилно да се възвърне от последствията от пандемията “, сподели още Георги Гьоков. Той обърна внимание, че акцент при осъществяването на ограниченията за стимулиране на икономическата интензивност ще бъде подложен и върху младежката претовареност, а ресурсите ще бъдат ориентирани към реализиране на високи нива на претовареност, обективна обществена протекция и квалифицирана работна мощ, в унисон с потребностите на пазара на труда.

В изявлението си министър Георги Гьоков акцентира, че систематичното присъединяване на обществените сътрудници и други заинтригувани страни от гражданското общество е от значително значение за сполучливото използване на новите принадлежности и осъществяването на задачите на политиката по заетостта. „ Вярвам, че положителният обществен разговор е свързващото звено, което сближава позициите на бизнеса и работната мощ, и по този метод става поръчител за вярното контролиране на трудовите връзки. Само с общи старания бихме могли да подсигуряваме обществените права и достойните условия на труд и редом с това да осигурим резистентен и приобщаващ напредък “, съобщи той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР