Очакваме, че преходът към нисковъглеродни технологии през тази година ще

...
Очакваме, че преходът към нисковъглеродни технологии през тази година ще
Коментари Харесай

BNEF: 10 прогнози за 2019 г. в областта на енергетиката


Очакваме, че преходът към нисковъглеродни технологии през тази година ще напредва с помощта на по-нататъшното понижаване на разноските за слънчева и вятърна електрическа енергия и литиево-йонните акумулатори. Също по този начин и поради разширението на разбирането от страна на вложителите и корпорациите, че това е „ резистентност “. обвързвана със личният им интерес. Това отбелязва Angus McCrone, в оповестените тези дни 10 прогнози за развиване в региона на енергетиката през 2019 година на BloombergNEF.

Погледнато от средата на януари, 2019 година има всички изгледи да е много бурна от икономическо и политическа позиция, счита той, като напомня някои от притеснителните политически вести, както и тези към финансовите пазари през предходната година.

Икономическите и политическите проблеми през 2019 година могат да повлияят върху притока на вложения в „ по-чистото бъдеще “, само че те не могат да го спрат “, отбелязва Angus McCrone, като показва вяра за нововъведения, свързани с метода на балансиране на вятърната и слънчевата електроенергетика, вложения във възобновими източници при нулево субсидиране.

1 . Инвестициите в чиста сила през 2019 година ще надвишават 300 милиарда $ за шеста поредна година, само че няма да доближат равнището от 332,1 милиарда $ през 2018 година, заради продължаващото намаляване на разноските за слънчева и вятърна енергетика, счита Angus McCrone.

2. Независимо от вероятното закъснение на развиването в Китай, през 2019 година слънчевата енергетика ще добави нови мощности от порядъка на 125 – 141 ГВт. Ръст ще бъде регистриран в Индия, Европа, която построява от ден на ден фотоволтаични мощности, Близкият Изток, Северна Африка, Турция. Прогнозира се също оживление на пазара на модули.

3 . На пазара на електрическа енергия от вятърни централи, BNEF чака скок от 53,5 ГВт нови мощности през 2018 година до над 70 ГВт през 2019 година В това число построените в бранша на морската вятърна енергетика се плануват 8,5 ГВт при 4,8 ГВт през 2018 година
По отношение на офшорните централи в Европа, прогнозата е за инсталиране на нови 4,9 ГВт през 2019 година спрямо 3,5 ГВт в Азия. Водеща във връзка с вятърните мощности ще стане Азия, с 25 % по-голям потенциал от Европа през 2020 година, съгласно David Hostert. Средната стойност на вятърните турбини на сушата ще спадне под 0,8 млн. щатски $ за мегават.

4. През 2019 година за пръв път в историята на пазара годишните конфигурирани мощности за предпазване на сила ще надвишават 10 ГВтч. Независимо от опасността за комерсиална война, китайските производители ще са водещи и ще заемат същинско световно наличие.
Автомобилните компании ще разширят връзките си с китайските снабдители, поради повишаването на производството в страната. Международните разработчици и интегратори на енергийни складове ще се насочат към Китай в търсене на акумулатори, защото корейският вътрешен пазар ще задържа хората, занимаващи се с тези технологии.
Силната конкуренция и неотдавнашното намаляване на цената на кобалта и лития до междинната цена под 150 $ за кВтч, ще доведат до спад на цената на акумулаторите за електрически автомобили. В края на 2018 година цената на батериите доближи рекордното равнище от 176 $ за кВтч, отбелязва Logan Goldie-Scot, head of energy storage.

5. Продажбата на електрически автомобили през 2019 година ще се усили с 40 %, т.е. темпът на растеж ще по-малък от 2018 година, в която продажбите бележат растеж от 70 %. Сега в света има 5 милиона електрически транспортни средства, означават от BNEF. Прогнозата е през тази година в света да бъдат продадени 2,6 електрически транспортни средства, от които 1,5 млн. ще бъдат осъществен в Китай, съгласно Colin McKerracher, head of advanced transport.

6. Нова инфраструктура за газов износ в Съединени американски щати

BNEF чака ценовите равнища природния газ на Henry Hub в Съединени американски щати да доближат приблизително сред 2,50 и 3, 50 щатски $ за 1 млн.btu (MMBtu) през 2019 година и чака нараснало търсене. Прогнозата е за създаване на втора линия за полутечен газ на Corpus Cristi, стартиране на други три LNG линии и довеждане докрай на подводния газопровод до Мексико, съгласно Laurent Key, head of North America gas

7. Силен растеж на LNG за трета поредна година. Глобалното търсене на полутечен природен газ е скочило с 10 % през 2018 година, до 313 млн метрични тона тона, макар високите цени от порядъка на приблизително 10 $ за MMBtu. Очакването е през 2019 година световната търговия с LNG да се усили с още 8 % - до 340 Mmtpa. Основен потребител ще остане Китай. Европа също ще усили вноса си. През 2018 година Европа е внесла 6 млн. тона полутечен природен газ повече, достигайки до 50 MMtpa, което е най-високото равнище от 2011 г.насам. Втечненият природен газ, както се отбелязва е по-привлекателен, поради високите цени на фючърсите ва въглищата (90-100 $ на тон), отбелязва Maggie Kuang, head of global LNG.

8 Възстановяване на цените на петрола

От BNEF обръщат внимание на пазара на нефт през 2018 година, на глобите на Съединени американски щати против Иран и съглашението в границите на страните от ОПЕК и отвън него. Очаква се, че възходящите макроикономически опасности ще продължат да усложняват факторите в основата на цените на петрола. Тези мотори на неустойчивостта на цените на петрола ще продължат и в 2019, само че упованието е суровината да завърши годината в позитивна територия, вследствие на напъните на ОПЕК, глобите против износа на нефт от Иран и упованието за стабилизиране на $.
Все отново от BNEF отелязват като риск ограничаването във връзка с равнището на сяра в петрола, което ще усили търсенето на недопечен нефт от сорта Brent, отбелязва Richard Chatterton, head of oil demand analysis

9 Интернет на нещата

BNEF обръща съществено внимание на вложенията от огромните енергийни концерни в цифровите технологии. Очакването през 2019 година софтуерните артикули да са в основата на развиването на фирмите като Siemens, Toshiba, Hitachi, Honeywell и Rockwell Automation, с акцент върху сливанията и придобиванията, отбелязва Claire Curry, head of digital industry research.

10 Напредък в енергийния преход на Китай

Изключително огромно е вниманието на BNEF върху Китай, който съгласно прогнозата през 2019 година ще остане най-големият международен водач в построяването на нови възобновими енергийни мощности, 40GW слънчева и 20GW вятър. По-важни, съгласно създателите са детайлните, само че надалеч по-значими промени, които ще трансформират най-голямата енергийна система в света.

Основната алтернатива на държавното управление е по какъв начин да се подсигурява, че вятърната и слънчевата индустрия на страната продължава да процъфтява от мощното вътрешно търсене без за това да се дават като поддръжка скъпи, преференциални цени. Целта е силата от ВЕИ да получи такова развиване, което към този момент да не изисква държавни дотации.

Смята се, че за реализиране на това, ще бъдат положени нови старания за пренасочването на пиковете, с цел да се насърчат термичните централи да понижат продукцията си, което да разреши по-широко потребление на възобновима сила. С други думи, въглищните електроцентрали ще би трябвало да правят отстъпка напразно и слънчевата сила. Правителството желае да приложи тази национална политика през 2019 година, счита Maggie Kuang, head of global LNG.

Китай се трансформира в различен енергиен пазар, където главното предизвикателство към възобновимата сила не е по какъв начин да се изградят повече мощности, а по какъв начин по-скоро по какъв начин да се интегрира към този момент съществуващите такива мощности в системата.

Очаква се скоро време и обзор на пазара на излъчвания.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР