Очакваме България да изработи единна позиция на правителството по отношение

...
Очакваме България да изработи единна позиция на правителството по отношение
Коментари Харесай

Toва е класическо изнудване. Скопие се оплака от липса на ясна българска позиция

Очакваме България да създаде единна позиция на държавното управление във връзка с по-нататъшния преговорен развой сред София и Скопие. Въпреки че има връзка, няма по какъв начин да се водят съответни диалози, до момента в който не чуем тази единна позиция, разяснява външният министър на Северна Македония Буяр Османи.

Той сподели, че страната му е показала съответно предложение на българското условие - да промени македонската конституция и в нея да бъдат вписани българите наедно с останалите народности. България упорства това да стане преди да утвърди преговорната рамка на страната за участие в Европейския съюз, а Скопие – преди самото присъединение.

" Мисля, че те също знаят, че процесът не може да бъде привързан толкоз непосредствено, т.е. с цел да се слагат условия за началото на договарянията, в случай че се създадат конституционни промени. Смятам, че на масата е поставено едно положително предложение, което е компромис сред тяхното искане да завърши преди и нашите искане да стане директно преди участието. Мисля, че Република България е наясно с това, мисля, че по-скоро става въпрос за неналичието на консолидирана позиция там, която да бъде обявена на нашето външно министерство ", сподели Османи.

България на моменти фактически дава спорни сигнали. Премиерът Кирил Петков и представители на " Продължаваме промяната " афишират прогрес в преговорния развой и упоритост за бързо решение на проблемите, до момента в който Българска социалистическа партия, " ИТН " и президентът Румен Радев от време на време предизвестяват, че не може да има смяна на българската позиция.

Коментирайки изказването на българския президент Румен Радев, че, Османи уточни, че в България има лица, които се пробват посредством провокации и блокади " да ни накарат да допуснем неточност в последните седмици от цикъла ".

" Такива хора освен че желаят блокадата да продължи, само че по опция за пред хората виновността да е наша и по тази причина има опити за обсада и провокации ", уточни министърът, представен от БГНЕС.

Премиерът Димитър Ковачевски разяснява от своя страна, че " европейската интеграция на Северна Македония и Албания е пленник на България ".

" Нашата европейска интеграция е сведена до диалози за история, което на процедура всички страни от Европейски Съюз оправдават. Според мен това е погрешно, тъй като когато се приказва за история, не се дава обещание нищо, а единствено се приказва за неща, случили се преди 100-150 години. Това е класическо изнудваме и не може да бъде от изгода за никого. Затова считам, че са доста значими тематиките, които засягат бъдещето на страната и всички диалози би трябвало да се водят на тази база ", уточни той.

Според българската страна, обаче, Северна Македония не е изпълнила контракта за добросъседство от 2017. Управляващите в Скопие, които са под мощен напън от опозицията, заобикалят провокациите към София, само че не демонстрират и подготвеност да се съобразят с българските условия по чувствителни въпроси като историята, да вземем за пример.

" Република Северна Македония няма нито една забележка от който и да било по отношение на процеса на присъединение, всички, в това число 26-те на масата предходната вечер, настояват, че топката е в България ", съобщи Османи.

Той акцентира, че задачата на Скопие е да построи правилни връзки с България, " тъй че ще продължим да бъдем градивни и в бъдеще, а сходни провокации отхвърляме и осъждаме ".

България е под мощен напън да утвърди преговорната рамка на Северна Македония за Европейски Съюз през юни. Премиерът Кирил Петков на няколко пъти сподели, че позицията на страната по този въпрос ще влезе в Народното събрание и всички решения ще се взимат там.

Европейска комисия, Съединени американски щати и някои европейски страни упорстват Скопие да стартира договаряния до седмици, като причините им се ускоряват от ден на ден с съветската експанзия против Украйна.

Тази седмица на посещаване в България е и се чака тематиката още веднъж да се разиска.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР