Очаквам в рамките на парламентарния дебат да бъде поставен въпросът

...
Очаквам в рамките на парламентарния дебат да бъде поставен въпросът
Коментари Харесай

Славов разясни какво включват реформите в Антикорупционната комисия

Очаквам в границите на парламентарния спор да бъде подложен въпросът дали членовете на новата антикорупционна комисия да не са трима, а петима, сподели министърът на правораздаването Атанас Славов пред. Мисля, че това би бил един по-балансиран вид за състав на органа , тъй като при трима членове доста постоянно може да пораждат обстановки да не може да се вземе решение, да се блокира работата на органа, и мисля, че петчленна комисия е работещ вид, добави Славов.

Идеята за избор на членовете на новия антикорупционен орган включва деполитизация на този избор. Те ще бъдат избирани от Народното събрание, само че ще има особена комисия по номинации, която ще е самостоятелен орган, който ще прави селекцията и в нея ще влизат представители на правосъдната власт, на адвокатурата, на омбудсмана, на Сметната палата – т.е. лица, които нямат връзка с политическите партии. Тези хора ще преценят дали претендентите отговорят на условия като висок морал, професионализъм, интегритет и по-късно ще оферират на депутатите те да станат членове на новия орган, сподели още Славов.

Друг нов миг в законопроекта за противопоставяне на корупцията е, че специфичните разследващи средства, благодарение на които ще бъде събирана информация за вероятно дело за корупция, ще могат да се употребяват в наказателния развой. До момента това не беше допустимо, изясни министърът.

Новият орган, когато бъде основан, ще е самостоятелен както от изпълнителната, по този начин и от правосъдната власт , тъй като досега чиновници с проверяващи функционалности има или в полицията – т.е. официално под контрола на изпълнителната власт, или в прокуратурата - т.е. правосъдната власт, сподели Атанас Славов. Офицерите, инспекторите, които ще имат проверяващи функционалности, ще са във висока степен самостоятелни във връзка с решението да проверяват на база на доказателства, които са получили и ще ползват Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Очаква се през днешния ден депутатите да продължат разискването на второ четене на законопроекта за противопоставяне на корупцията.

В законопроекта се планува основаването на Комисия за противопоставяне на корупцията, която ще се състои от трима членове. Комисията се ръководи на ротационен принцип за по две години от всеки един от членовете, като редът на председателстване се дефинира посредством чоп сред тях при встъпването им в служба.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР