Очаквам правителсто с кратък хоризонт и с премиер експерт, прогнозира

...
Очаквам правителсто с кратък хоризонт и с премиер експерт, прогнозира
Коментари Харесай

Кабинет с краткосрочен хоризонт, премиер експерт и много компромиси*: Васил Тончев пред Dir.bg

Очаквам правителсто с къс небосвод и с министър председател специалист, предвижда в изявление за Dir.bg социологът Васил Тончев. Освен компромиса с мажоритарната система, предстоят и други, разломите сред анти ГЕРБ обединените партии са неизбежни. Българска социалистическа партия ще поддържат освен " ИТН ", само че и кандидатурата на президента, добавя Тончев. Той приказва за дилемите, които имат да свършат Народното събрание и държавното управление, разликите сред обособените обединения.

- Какви сигнали дадоха партиите още от първото си съвещание? Видяхме образуване на болшинство от към 160 депутати, всички ли ще бъдат анти ГЕРБ?

- Ще потегли в дълбочина на този развой. Какво ни демонстрираха последните избори? Показаха, че поколението на прехода отива в пенсия. То отива на електорална основа, видяхте, че възрастните хора са отдръпнати в огромна степен от политическия развой, а пред урните излязоха междинното и младото потомство. Както в страната, по този начин и в чужбина. Виждаме една основна разлика в електоралната маса, в гражданската интензивност. И съгласно мен политическите партии и водачи, които не разчитат това, което става, правят доста сериозна неточност и ще обрекат обединенията си на неуспехи. Хубаво е, че това не става внезапно и с революционна вълна. Има и последователност, има посланичество на статуквото, има посланичество и на смяната от партиите, които събраха протестния избор. И от тук виждаме по какъв начин се оформят и нещата в Народното събрание, който е отражение на тези процеси. Партиите на митинга явно взаимодействат и постановат наклонността. В същото време срещат и съответната опозиция от страна на систематичните партии.

Това, което се очерта през вчерашния ден, е, че има една мощна анти ГЕРБ настройка и основа на обединяване против досегашните ръководещи. Но още в този момент, съгласно мен, се виждат и доста съществени пукнатини, доста съществени взаимни отстъпки, които би трябвало да създадат тези, които са против тях, с цел да могат да се обединят и да избират една дейна позиция. Може би на тази база в най-близките дни ще има някакво обединяване, само че доста скоро ще излязат и разломите, които ще са доста дълбоки.

Действително " ИТН " направиха голям компромис с това, че се отхвърлиха от най-важното си и главно искане, което са имали преди този момент - мажоритарния избор, тъй като той е неприелив за останалите. Предполагам, че ще им се наложи да създадат компромис и във връзка с размера на дотацията. Сигурно ще я понижат, само че няма да я оставят на 1 лев, тъй като доста от партиите са разорени сега, в това число и Българска социалистическа партия, които видяхме, че и в границите на самата акция имат огромна липса на запаси. И очевидно е, че тези партии, които устоят и малките екрани, а те не са една и две, ще би трябвало да се лишат от тези луксове, да могат на гърба на данъкоплатците да си развиват и медийна активност.

Така че въпреки това " ИТН " поеха такива взаимни отстъпки. Поне първоначално ще търсят обединяване на анти ГЕРБ основа, с цел да могат да създадат кабинет, който да прекара страната през тези най-належащи промени, които се желаят и бяха показани в предизборната акция. Може би нещата отиват натам. Казвам това, тъй като се разпространиха някакви мантри, че да вземем за пример, в случай че има нови избори, протестните партии ще вземат огромно болшинство и ще могат да създадат изпълнителна власт. Не виждам съображение за това. Напротив, в случай че нещата доста се разклатят, в случай че хората са изплашени, хората са доста страхливи и от пандемията, и от политическата конюнктура към нас, доста е допустимо да заложат в доста по-голяма степен на сигурността на едни последващи избори. Това ще даде преимущество на систематичните партии. Би било огромен риск от тяхна страна, в случай че се тръгне на предварителни избори след два месеца. И съгласно мен там ще натежи наклонността да се отиде към държавно управление с по-кратък небосвод, в границите на година, което да прекара страната през острата фаза на пандемията, през президентските избори. И съгласно мен неизбежно ще се получат тези разломи сред настоящето болшинство от 160 депутати, тъй като там разликите са доста огромни. Да вземем Българска социалистическа партия с тяхната стратегия и това, което е заложила Демократична България или " ИТН ". При двете последни няма нищо обществено, това са дясно насочени партии, пазарно, с готовност за промени, които не виждам по какъв метод Българска социалистическа партия ще може да ги одобри като своя стратегия.

- Кои съгласно вас ще влязат в този кабинет, ще има ли представители на Българска социалистическа партия, на Движение за права и свободи, които се стремят към властта? Вчера Карадайъ, съобщи, че желае съгласие, акцентира, че единението прави силата...

- Мисля, че всички желаят да има представители, само че това няма да става очевидно. Всички ще кажат " ИТН " да си прави държавното управление. Ще се опитат да се договорят с кои свои специалисти да влязат, с цел да могат да прокарат техните политики и тук към този момент ще се заложат доста рискови миди за бъдещето взаимоотношение в границите на този кабинет. Анти ГЕРБ позицията преди всичко води до това обединяване, само че отново споделям, че това ще бъде доста несигурно и няма да издържи дълго. Още президентските избори ще ги разделят. Как си представяте, че това болшинство " анти ГЕРБ "... по какъв метод Движение за права и свободи примерно ще влезе в него и ще тръгне в поддръжка на президента? Според мен там всички мостове са разрушени. Тук ще се явяват и патриотите като извънпарламентарна съпротива. Политическото пространство не може да има празно място, съответните ниши ще се запълват по един изкуствен метод и това ще стане много бързо.

- Афишираните от другите парламентарни групи планове за промени не бяха малко. Кои програмни точки могат да бъдат осъществени на фона на упованията за кратковременен живот на 45-ото Народно събрание?

- Да вземем първо настояванията на митинга - Бойко Борисов няма да го има отпред на изпълнителната власт. Следващите бързи ограничения, които ще се вземат - да се осъществя и другата оставка, вижда се, че от през вчерашния ден на прицел са както основният прокурор, по този начин и КПКОНПИ. Естествено това болшинство може да наложи тези промени. Може да се вкара малко повече ред при имунизацията и анти Коронавирус ограниченията. Но тук ще бъдат и икономическите проблеми.

- А Изборният кодекс?

- Изборният кодекс ще бъде преди всичко, което въобще не е най-важната задача на страната. Аз мисля, че нашата изборна администрация работи обичайно. Мисля, че да, фактически има какво да се усъвършенства, само че никога това няма да даде някакво друго развиване на страната или някаква посока, която да реши съществени проблеми. Да, машинното гласоподаване ще влезе напълно, което ще облекчи механически нещата, само че няма да ги промени по никакъв метод. Вероятно, в случай че влезе гласоподаване по пощата, най-малко в чужбина, и се даде опция на нашите сънародници да се улеснят в гласуването, това би било хубаво.Там също би могло да се откри позволение. Но общо взето е до тук. Една мажоритарна система, от която на първо четене се отхвърлят, ще докара до съществуването на две огромни партии в страната и унищожаването на всички други по-малки субекти, които биха могли да се влеят като течения в по-големите партии по някакъв метод. Но по този начин или другояче те няма по какъв начин да съществуват.

- Президентът Радев посъветва депутатите да не вършат математически обединения. Накланя ли това везните към предварителни избори?

- Може би неговата визия и прочит на нещата е подобен. Не зная доколко има въздействие върху целия развой. Безспорно неговата тежест набъбна доста в новата обстановка, само че в действителност за това дали ще се отиде към нови избори или ще се направи ново държавно управление, приказва методът, по който " ИТН " и господин Трифонов виждат салдото в сегашната и бъдещата обстановки. Отиването към служебно държавно управление е жест към президента, статуквото и салдото и всички политически сили.

- А виждате ли господин Трифонов като министър председател? Там енигмата се резервира до последно и към момента не е оповестено кой би заел този пост. Или пък това ще бъде специалист...

- Не считам, че господин Трифонов ще е министър председател, най-малко от предварителната информация, която имам. И то по няколко аргументи - едната е по здравословни - той има основни проблеми със здравето си, освен с COVID-a, надали би могъл да се захване с една такава работа, която изисква денонощни старания. Освен това и опитът, който му липсва, да се заеме с такава работа също ще бъде спънка. По-скоро той ще балансира политическите процеси, седейки отпред на партията си и подреждайки нещата. Вероятно ще се търси някакъв експертен вид. И тук всички, които са в Народното събрание, ще се пробват да се домогват до него и по някакъв метод да влязат в схемите на бъдещия кабинет.

- Българска социалистическа партия се срина на тези избори, а с Движение за права и свободи като че изявява обществено предпочитание да желае да работи? Какви са вероятните ходове за тези систематични партии?

- Движение за права и свободи построиха облик в последните години на партия, която прокарва въздействие във властта и получава съответните облаги. Освен това се съюзи с корпоративни ползи. И аз мисля, че още преди изборите Движение за права и свободи направиха забележителна стъпка в това, с цел да се освободят от този имидж и да създадат промяната си в себе си. Това им се отрази естествено и на изборния резултат. Най-ниската изборна интензивност е в Кърджали, тя е едвам 25%. Също по този начин и в Търговище и градове от смесените региони. Там при добра организация и готовност на техния електорат просто не се получи. Включително имаше отлив на техни гласоподаватели по посока ГЕРБ. Там вътрешноорганизационно има доста работа да се свърши, само че те биха могли да се оправят с този проблем. Така или другояче сменят облика си и потеглят по един нов път, т.е. те дават отговор на времето. Включително видяхме доста съществено подмладяване на целия състав на актива. Мисля, че са доста по-адекватни от Българска социалистическа партия.

Българска социалистическа партия претърпя това проваляне по две аргументи. Едната е, че се разстрои цялата им изборна система в страната, въз основата, че бяха спуснати от горната страна претендентите за депутати и не бяха стимулирани по никакъв метод структурите на партията да работят организационно. И като се прибави към това и COVID-ът - това е въпреки всичко възрастно потомство, което има съществени опасения, се насложиха нещата и видяхме резултата.

- Но Корнелия Нинова не подаде оставка...

- Заяви, че желае да контракти някакви по-изгодни условия за партията и държи на това. Аз мисля, че нейното твърдоглавие в дълготраен проект ще донесе огромни вреди на партията. Младежите, които са дали своят вот за Българска социалистическа партия, бяха едвам 5%. А става замяна на поколенията, които влизат интензивно в гражданския политически живот и Българска социалистическа партия тук изостава съществено.

- Ще поддържа ли Българска социалистическа партия за втори мандат президента Румен Радев и Илияна Йотова?

- Със сигурност. Българска социалистическа партия сега ще са съгласни на всичко. Паднаха толкоз ниско и толкоз са слаби сега, че са съгласни на всевъзможни взаимни отстъпки, в това число да поддържат държавно управление на " ИТН ", както и кандидатурата на президента. И това са условия, които им се постановат извън. И още доста взаимни отстъпки ще би трябвало да създадат, с цел да се задържат по някакъв метод на повърхността.

- Новоизбраният ръководител на Народно събрание Ива Митева ли ще задвижи по-скоро нещата в Народното събрание или рутинирани апаратчици?

- Не мога да кажа, тъй като всички хвалят новия ръководител като извънреден специалист, само че това още не значи политическа персона, не значи водач. Всичко това ще би трябвало да го забележим. Тук се желае темперамент, това е една от трите най-важни позиции в страната. Дали ще успее да удържи този тест, занапред ще забележим. Опитни играчи има - Татяна Дончева, Мария Капон, Атанас Атанасов, комплициран конгломерат.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР