Очаквам подобни бомбени заплахи, като тези в училищата, да станат

...
Очаквам подобни бомбени заплахи, като тези в училищата, да станат
Коментари Харесай

С Google преводач ли е написано писмото с бомбена заплаха?

Очаквам сходни бомбени закани, като тези в учебните заведения, да станат всекидневие, сподели Явор Колев, някогашен шеф на отдел „ Киберпрестъпност “ в ГДБОП. Според него те са посочили, че не сме готови да реагираме в такива обстановки. Целта е била всяването на суматоха и боязън и тази цел е реализирана, на мнение е той.

" Според мен такива офанзиви в подтекста на войната и изострящата се интернационална конюнктура ще станат всекидневие и ще са към разнообразни институции. Очаквам и към болнични заведения, където има лежащоболни ", счита Явор Колев.

Според него писмото по имейла е написано с преводача на „ Google “, а подателят евентуално е група от Руската федерация, която поддържа военните дейности на страната. Една от задачите на такива групи е да станат известни, употребявайки подобен нападателен текст, добави той пред БТВ.

" Текстовете и посланията са типични за такива групи, които се занимават с такава активност и не става дума за нашите локални избори. Властите би трябвало да помислят за основаването на един щаб, който да реагира при приемането на такива закани ", на мнение е Колев.

В известието написа:

" Цялата човешка раса ще бъде унищожена.
ще ви сложим на колене
във всички учебни заведения в софия има самоделни взривни устройства.
и скоро те ще взривят всички вас.
гибел за страната и цялото общество
telegram: @flum23 "



„ Последната директива от сходен темперамент е от началото на 2000 година Оттогава до момента няма наредба или закон, който да регламентира тъкмо и ясно какво е прави в такава обстановка “, разяснява от своя страна Диян Стаматов, ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура и шеф на 119. СУ „ Акад. Михаил Арнаудов “.

„ Да допуснем обстановката, че този сигнал не беше подправен. Много е хубаво, когато един стабилен служител на реда по новините каже, че е подправена новината, само че когато е пристигнало сутринта и няма кой да те поддържа и да ти каже какво се прави, тогава не се гледа толкоз несериозно на такива проблеми. Идва служителят на реда и пита „ Какво ще вършим? “. Аз не знам какво би трябвало да се направи. Поради тази причина счетох, че би трябвало да спазим онази остаряла процедура от началото на 2000 година и да бъдат един ден свободни “, сподели още Стаматов.

Снимка: Диян Стаматов/Фейсбук

Диян Стаматов прикани службите „ да се раздвижат “.

„ Явно е бот или някакъв програмен продукт за всеобщ спам, надъхан да пуска в 9 заран “, написа той.

„ Мои сътрудници са реагирали по различен метод. Два-три-четири часа неучебен ден. Тъкмо тук е урокът, който би трябвало да научат ръководещите. Нас това ни чака отсега нататък и ни би трябвало ясна и елементарна процедура “, счита той.

Според Зорница Трифонова от асоциация „ Родители “ случилото се е добър миг родителите да поговорят с децата си за сигурността в интернет, за подаването на подправени сигнали.

Училищният психолог Младен Владимиров прикани да нямаме подем на позвъняванията, тъй като в този момент от досада или търсене на внимание разнообразни младежи могат да се повлияят и да стартират да се обаждат.

„ Трябва да им кажем, че в 100% от случаите се схваща и по тази причина по-добре не го правете “, сподели Владимиров.  
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР