"Очаквам не просто дискусия за високата цена на електроенергията, а ...

"Очаквам не просто дискусия за високата цена на електроенергията, а

Радев: Очаквам ясни и навременни мерки заради високата цена на тока

"Очаквам не елементарно полемика за високата стойност на електрическата енергия, а ясни и навременни ограничения, които да вземе държавното управление ", съобщи държавният глава Румен Радев по време на кръглата маса за решение на казуса с стойностите на катарама и естествения газ.

Тя се организира в резиденция „ Бояна “. В нея вземат участие служебният министър председател Стефан Янев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на енергетиката, на стопанската система, на труда и обществената политика-Андрей Живков, Даниела Везиева и Гълъб Донев, ръководителят на КЕВР Иван Иванов, ръководители на енергийни сдружения, пълномощници на синдикатите и на бизнеса, кметове на общини.

"В Европа се вихри невиждана, невиждана досега енергийна рецесия, тя не подминава и България. Причините са доста, те са най-към този момент световни и от вътрешен темперамент ", сподели още Радев.

Държавният глава изясни, че казусът е общоевропейски и за това би трябвало да се работи интензивно и да се търсят общоевропейски решавания. В диалог и в контакт съм с разнообразни специалисти.

“Знаете, че на 13 октомври Европейска комисия излезе със известие за ограничения. Тези ограничения краткосрочните, най-съществените за нас, касаят най-към този момент обществената отбрана на битовите консуматори в Европейски съюз. Ние сме страната и това е добре дошло тъкмо в тази рецесия, само че нашите битови консуматори са на регулиран маркет. Тук разликата е голяма, а ограниченията са насочени главно в това направление, като обществена отбрана и то те се трансферират на страните членки ", уточни Радев. Още по темата15 окт 2021 11:005012 окт 2021 12:38134 "Най-съществената мярка, която България би имала изгода, не участва в известието на Европейска комисия и това е или дерогация, или ограничение и понижаване на стойностите на излъчванията. Това е единствената политически контролирана мярка от Европейска комисия-въглеродните излъчвания. Най-същественото какви национални решавания ще се вземат по този начин, че страната ни да омекоти ударът от тази рецесия. Експертите в световен проект плануват, че до пролетта на 2022 година стойностите няма да се успокоят. Разбирам изцяло държавното управление и всички вас за тежкото завещание, за вързаните ръце от законови и нормативни условия както национални, по този начин и общоевропейски и изключително от значение от неналичието на парламент, който може да вземе в действителност съществени решавания във връзка с налози, смени на закони, само че рецесията е действителена и тя изисква антикризисни ограничения. Рискът е огромен и сега за българските жители, тъй като тази рецесия с стойността на катарама, макар че стои непрекъснато стойността на битовия ток, тя удря върху стойността на всичко останало.

Освен това от 1 януари 2022 година какви ще бъдат стойностите, въпреки че оставаме на регулиран маркет?! Това е извънредно съществена мярка, която би трябвало да се разиска. Какво ще се случи с стойността на катарама? Да не приказваме за стойността на газа, в какво нежелано състояние е като задлъжнялост "Топлофикация София ". Това от своя страна завлича и "Булгаргаз ". Може да стане каскада от рецесии. На риск към този момент са изложени, и това доста деликатно би трябвало да се проучва, и учебни заведения, и детски градини, и лечебни заведения, и ВиК сдружения, които също излязоха на свободния маркет ", заключи президентът.

Източник: dnes.bg