Очаквам инфлацията през май да е под 10%. Такава прогноза

...
Очаквам инфлацията през май да е под 10%. Такава прогноза
Коментари Харесай

Министър Стоянов очаква инфлацията през май да е под 10%

Очаквам инфлацията през май да е под 10%. Такава прогноза направи в студиото на „ Здравей, България “ икономическият министър Никола Стоянов. „ Това, което дублирам от няколко месеца, че лятото към този момент чакаме едноцифрена инфлация, е на прага да се случи още през май месец. Вярвам, че ще продължи наклонността и още май ще слезем под 10% ”, добави той. Стоянов направи ангажимента, че данните са по отношение на сегашната конюнктура, само че никой не може да даде дълготрайна предвидимост поради войната в Украйна.

По думите на отрасловия министър има всички учредения и цените на храните да паднат, защото тези на горивата са се върнали на равнища от 2021 година Хранителните артикули на едро поевтиняват, съобщи Стоянов и добави, че е въпрос на време разликата да се усети и от крайния консуматор. Няма артикули, чиито цени се повишават, отвън сезонните, при които тази наклонност е годишна, изясни отрасловият министър. Проектозаконът, който планува няколко типа хранителни артикули да имат оптималната надценка от 10%, ще бъде придвижен за гласоподаване в Народното събрания, даде обещание Стоянов.

Икономическият министър разяснява и задграничните вложения у нас. По думите му в България „ идват доста вложители, най-вероятно биха идвали доста повече, в случай че имахме политическа непоклатимост ”. Стоянов посочи ниските налози в България и геополитическата конюнктура като преимущества за произвеждане у нас.

„ Това, което ми прави усещане, е, че имаме доста да работим. През последните 20-30 години безусловно са зарязани връзките ни с доста страни, с които обичайно сме имали доста съществени бизнес връзки. Няма срещи на високо равнище от доста, доста години ”, призна министърът. Най-голямото усложнение пред българския бизнес сега е неналичието на работна ръка, безапелационен е той. Според Стоянов би трябвало законодателството да е по-гъвкаво във връзка с вноса на служащи от други страни.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР