Очаквам хиляди да излязат на протест. Не сме виновни, че

...
Очаквам хиляди да излязат на протест. Не сме виновни, че
Коментари Харесай

Синдикатите на МВР очакват хиляди да излязат на протест

Очаквам хиляди да излязат на митинг. Не сме отговорни, че не бяхме чути. Не съм уверен,че не съществуват благоприятни условия. Това съобщи в " Още от Деня " на Българска национална телевизия Валентин Попов, ръководител на най-голямата синдикална организация в Министерство на вътрешните работи преди митинга на служителите на реда, които на следващия ден ще излязат пред Народното събрание с искане за нарастване от 10-20% на заплатите и това да стане тази година.
Първото ни искане е нарастване на заплатите сред 10-20% още тази година. Малка част от второ ни искане е парична равноценност на униформите, които не са получени в интервала 2012-2015 година, няколко незабавни промени в закона. Третото ни искане е неотложно започване на подготовка на план за нов закон за Министерство на вътрешните работи, който да влезе за разглеждане пролетта. Настояваме заплатите ни да бъдат обвързани със социално-измерим фактор като минималната работна заплата. Средната заплата се е нараснала с над 50% в последните години, а в Министерство на вътрешните работи с 15%., разгласи Попов.
Той съобщи, че в утрешния митинг ще вземат участие всички синдикати в министерството, а те са 7.
В студиото на Българска национална телевизия Попов призна още, че стартовата заплата на служител на реда и пожарникар е 662 лева " От тях би трябвало да извадите 10% налог, по 4 лева дневно дял, служител на реда и пожарникар на терен със сериозен стаж - приближава до към 900 или малко над 900 лева ", сподели още Попов.
Преди две години главната заплата на най-ниско платените чиновници се е оказала по-ниска от минималната за страната на някои чиновници. " При гласуването на последните ремонти някой явно бе употребявал копи-пейст, вследствие на което сред 1000-1100 души са почнали да получават двойно по-големи заплати.
В умозаключение Попов съобщи, че се надява да не се постанова да стигат доста надалеч, само че, в случай че не бъдат чути, ще продължат да стачкуват.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР