Очаквам двата законопроекта за хората с увреждания да бъдат приети

...
Очаквам двата законопроекта за хората с увреждания да бъдат приети
Коментари Харесай

Бисер Петков: Очаквам двата законопроекта за хората с увреждания да бъдат приети без изненади

Очаквам двата законопроекта за хората с увреждания да бъдат признати в пленарна зала без изненади - това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия общественият министър Бисер Петков.

Според него измененията, касаещи хората с увреждания у нас, са тръгнали в обратна посока, защото системата на здравната експертиза към момента не е до дъно реформирана. Въпреки това цялостната оценка на министъра е позитивна.

Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Изпитвам задоволство, че тази взаимна работа, на която посветиха изпитание не малко хора, и от страна на майките, и екипа на омбудсмана Мая Манолова, самият омбудсман, сътрудниците от държавното управление, има своя позитивен свършек. Давам си сметка, че това е единствено първата крачка и че работата би трябвало да продължи с още по-интензивни темпове, тъй като след приемане на законопроектите, следва приемането на подзаконовите актове, които произтичат от тези закони, с цел да може действително те да се ползват.

Очаква се палатките на протестиращите майки, в случай че всичко мине наред, да изчезнат от пред Народното събрание. Обаче се оказва, че те ще бъдат пренасочени пред Здравното министерство. По думите на протестиращите всичко направено е една огромна крачка напред, само че става казусът с ТЕЛК-овите решения.

Бисер Петков: Стъпки за смяна в здравната експертиза бяха направени с промените в наредбата за здравната експертиза, които бяха гласувани от българското държавно управление и които са в действие. Там се промени методът на оценка. Имаше промени и във връзка с ТЕЛК-овите сформира.
Той изясни, че предложенията на майките са за една по-цялостна промяна в здравната експертиза, която те ще отстояват като последваща стъпка за цялостна смяна. Законите за хората с увреждания и за персоналната помощ не уреждат ТЕЛК-овите решения. Според министъра промяната ще продължи и това, което са постигнали дружно през тази година, ще се затвърди и през идната.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР