Очаквам да повиша нивото си на правни и общи знания.

...
Очаквам да повиша нивото си на правни и общи знания.
Коментари Харесай

Гешев: Разбрах, че прокуратурата, а не МВР, разкрива престъпления. Ако не беше смешно, щеше да е тъжно

Очаквам да повиша равнището си на правни и общи познания. Само в границите на предишното съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет разбрах, че по право вземам участие във Висшия правосъден съд, а не във Висшия правосъден съвет. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев преди съвещанието на Висш съдебен съвет.

" Разбрах, че прокуратурата е централизирана. Разбрах, че прокуратурата, а не Министерство на вътрешните работи, разкрива закононарушения. Разбрах, че прокуратурата управлява правосъдното разследване, а не съдът. Ако не беше смешно, щеше да е тъжно. В името на българската държавност или каквото е останало от нея се надявам министърът на правораздаването вместо да обикаля телевизионните студиа и да декларира погрешни изказвания с искрено политически темперамент, тези изказвания да ги изяви в Пленума на Висш съдебен съвет, където е мястото по тази причина нещо, а не да мълчи ", добави Гешев.
По думите му няма причини нито за по този начин наречената правосъдна промяна, нито за отстраняването на основния прокурор

" Надявам се това да не е повода да се тормозят, няма да кажа опасяват, за диалог за върховенството на закона, за правовата страна. Вместо да се крият, да излезем пред българските жители, всички да чуят причините. Аз мисля, че неприкритост и гласност прокуратурата дава задоволително, само че е време неприкритост и гласност да дават и българските политици ", сподели още Иван Гешев.
Главният прокурор приказва преди началото на днешното съвещание на Висшия правосъден съвет, на което ще се взема решение дали да бъде преустановен предварително мандата му.

На предходното си съвещание съветът одобри като възможни за разглеждане всъщност 5 от посочените от правосъдния министър Надежда Йорданова учредения и 3 отчасти. Едно беше отхвърлено като неприемливо.

Сред признатите за разглеждане всъщност учредения са изказването на Гешев по отношение на полицейското принуждение по време на митингите от лятото на 2020 година, изказването му, поставящо под подозрение инцидентното систематизиране в правосъдната система, както и бездействието по проблема " Осемте джуджета ".

За премахване на основния прокурор са нужни най-малко 17 гласа, които да поддържат настояването на правосъдния министър.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР