Очаквам да бъде съставен кабинет. От Продължаваме промяната не могат

...
Очаквам да бъде съставен кабинет. От Продължаваме промяната не могат
Коментари Харесай

Евелина Славкова: Северна Македония е сериозна червена линия между Продължаваме промяната и БСП

Очаквам да бъде формиран кабинет. От " Продължаваме промяната " не могат да си разрешат да не сформират. Особено в подтекста на това, че страната е изправена пред здравна и икономическа рецесия.

Четирипартийна коалиция обаче е доста тежка обстановка. Всеки има червени линии, които не може да премине. Например от " Продължаваме промяната " наподобяват склонни да бъде позволена Северна Македония в Европейски Съюз от българска страна. Как Българска социалистическа партия ще изясни това на своя електорат? Има тематики, които са доста парещ картоф, само че някакси би трябвало да бъдат контрактувани. Това съобщи Евелина Славкова, социолог и съосновател на изследователския център " Тренд ".



Ниската изборна интензивност

В неделя имахме най-ниската интензивност от демократичните промени насам, което е тъжно и обезпокоително. Причините са няколко. Първата е, че на част от хората им омръзна да вървят на избори. Друга причина е пандемията, която изплаши някои гласоподаватели. Третата причина, която може да се открои, е неналичието на партия или човек, в която хората се разпознават. Следващата причина е, че част от българското общество счита, че гласът им няма значение. Цялата тази композиция от фактори оказа въздействие за ниската изборна интензивност. Тя може да бъде още по-ниска на идващите избори. Може в един миг да осъмнем след избори с изборна интензивност от 15-20%. Как ще бъдат приети тези избори? Те могат да бъдат оспорени от всяка една политическа партия, която не е задоволена от резултатите. Как обществото ще има вяра на тези институции, когато то не е дало гласа си за тях и не ги е подкрепило в техните проекти за държавно ръководство. Въпреки обстоятелството, че имаше нова политическа мощ, хората не бяха задоволително стимулирани да гласоподават.

Причините за триумфа на " Продължаваме промяната "

Най-важният фактор е, че те съумяха да активизират така наречен протестно ядро, което беше разпределено сред " ИТН ", Демократична България и групировката към Мая Манолова. Това е известният като волативен електорат, който може на тези избори да гласоподава да една партия, а на идващите за друга политическа мощ. Именно той обърна обстановката и докара до този резултат. Те звучаха по-убедително, че могат да се оправят с проблемите в страната. Не знам обаче дали хората не гласоподаваха за тях, и тъй като видяха фактора, който може да сформира държавно управление и да победи Бойко Борисов. Понеже тази протестна вълна беше основана точно на тази база. Това ще стане ясно в бъдеще, тъй като тук приказваме за доста " мек електорат ", тъй като той доста елементарно може да се разочарова. Другата причина за триумфа на " Политическа партия " е, че те започнаха доста рано своята предизборна акция. В качеството си на служебни министри Кирил Петков и Асен Василев имаха опция да представям своята работа в общественото пространство.

За несполучливите прогнози на социолозите

Тук бих подходила даже с опрощение към вашата публика. Няма нито една социологическа организация в страната, която би желала да обърка резултатите, когато приказваме за обществени данни. Негативите, които поносим, са доста по-сериозни от осмиването във Facebook. Това е удар върху качеството и методологията на социологията като цяло. Чета мнения " вие давате на едни, тъй като сте купени ". Не е по този начин, тъй като никой не желае да бъде ощетен, тъй като на следващия ден няма да идват клиенти при него поради сбъркани резултати. Още при първите ни изследвания установихме сериозна поддръжка за Кирил Петков и Асен Василев. Електоратът, който излезе да гласоподава за " Продължаваме промяната " в проучванията, че няма да отидат до урните. 20 % от хората са решили за кого да гласоподават в границите на последната седмица, а част от тях са го решили даже до момента в който са стояли пред урните. Това ние няма по какъв начин да го хванем през нашите принадлежности. Тук стартира диалогът с нашите сътрудници от другите организации какви други принадлежности могат да бъдат включени, тъй че да бъдат хванати тези настройки.

Успехът на " Възраждане "

Една от аргументите за триумфа на партията е оголеното националистическо поле. Вътрешна македонска революционна организация са с извънредно невисок резултат, като прегръдката на ГЕРБ беше задушаваща за тях. Втората причина е радикалното говорене по тематики, които сега са извънредно известни. Една от тези тематики са имунизациите.

Големите губещи от изборите


На тези избори имаме малко спечелили и доста губещи. През септември месец ние публикувахме едно изследване, в което нагледно попитахме кой е отговорен, че не е формирано държавно управление. Над 70% от хората споделиха, че това е " ИТН ". Как от партията биха могли да чакат след такава обстановка българският народ още веднъж да им гласоподава доверие. От екзитпола установихме, че 40% от гласувалите за Има Такъв Народ пред юли са се пренасочили към " Продължаваме промяната ". Същото се отнася и за 40% от хората, които са дали своят вот за Демократична България. Това се е случило и при 35% от хората, които преди този момент са подкрепили групировката към Мая Манолова. Тези партии изгубиха, тъй като не съумяха да сформират кабинет и се появи друга политическа групировка, която звучеше доста по-убедително.

Цялото изявление чуйте във видеото:

Интервю на Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР