Очаквам България и Румъния да не получат зелен картон за

...
Очаквам България и Румъния да не получат зелен картон за
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Много работа имаме, за да си гарантираме участие в Шенген


Очаквам България и Румъния да не получат зелен картон за участие в шенгенското пространство.

Това сподели пред Euronews Bulgaria някогашният министър на защитата и сегашен шеф на Софийския конгрес за сигурност Йордан Божилов.

Най-важният въпрос е за какво се получи това. Дали не сме били задоволително дейни в проявление на това, че България в действителност поставя извънредно доста старания да пази външната граница на Европейски Съюз. Дали има някакви други аргументи. Така че това наложително би трябвало да го създадем като разбор и да се фокусираме върху механизмите, които да ни разрешат въпреки всичко да бъдем признати в Шенген.

 
Защо е значимо да бъдем признати в Шенген? Първо, това демонстрира единството на Европейски Съюз. Второ, това е доста значимо за нас чисто репутационно, тъй като влизайки в Шенген ще увеличим доверието и на вложители и на други сътрудници. И си мисля, че ще получим повече взаимност и подпомагане за защита на тази съществена на този стадий граница, през която минава един голям поток от Азия и Близкия Изток.
Шенеген е извънредно комплицирана система. Тя не е единствено унищожаване на вътрешните граници. Това е една голяма осведомителна система за всички лица, които минават границата. Шенген е обвързван с надзор върху стоките, които влизат в Европейски Съюз. Свързан е и с издаване на документи за идентичност и други

Преди години с КПКОНПИ започнахме разбор на корупционния риск, обвързван с влизането в Шенген. За страдание по избрани аргументи този план не можа да се осъществя до дъно. Но ние анализирахме къде могат да бъдат основните моменти и се оказа, че освен на равнище централна власт имаме достъп до шенгенската система, само че това е и локална власт и органи на централната власт по места. Изключително доста работа има, с цел да се подсигурява присъединяване ни в Шенген.

 
Мисля си, че би трябвало да подчертаваме върху единение, взаимност, това, че сме изпълнили техническите критерии. Много значим въпрос е по какъв начин се вършат оценките в границите на Европейски Съюз. Когато една страна стартира да постанова своя вътрешен дневен ред върху общите решения на Европейски Съюз, за мен това ще бъде пагубно за самия Европейски Съюз.
От тази позиция би трябвало да стартираме доста мощна работа в европейските институции и с разнообразни страни-партньори в Европейски Съюз. Включително би трябвало да работим доста мощно с Нидерландия и Австрия. Естествено да проучваме, кои са главните проблеми, които водят до това решение. В никакъв случай не съм последовател на една конфронтационна политика във връзка с тези страни. Това ще бъде контрапродуктивно.

България има какво да даде на Украйна. Имаме системи въоръжение, имаме муниции, които не са основно нужни за нашата защита, само че пък са извънредно значими за това Украйна да може да пази своята територия. България е една от дребното страни, които имат на склад муниции с огромен диаметър. Ние бяхме една от най-милитаризираните страни на глава от популацията по времето на Студената война.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР