Очаква се язовири в Кипър да започнат да преливат през

...
Очаква се язовири в Кипър да започнат да преливат през
Коментари Харесай

Язовирите в Кипър започват да преливат заради валежите

Очаква се язовири в Кипър да стартират да преливат през тази седмица. За първите две седмици на януари на острова паднаха съвсем 70% от месечната норма за превалявания. През март според от насъбраните запаси ще бъдат избрани отпусканите количества вода за напояване, оповестява БНР.

Над 60,5% от потенциала на язовирите в Кипър към този момент е напълнен, при малко над 73% по същото време преди година.

След двата циклона в края на 2021 година и началото на тази, и след съвсем цяла седмица с дъждове, „ жълт” и „ оранжев” код за заплаха от неприятното време, три от по-малките язовири в страната се чака да прелеят в идващите дни, предизвестяват от Отдела по водите.
свързани новини8604на 06.12.2014
Въпреки че общото равнище на запасите в язовирите остава по-ниско, притокът на вода в тях внезапно се е нараснал, откакто падналите от началото на годината дъждове към този момент са покрили близо 70% от месечната норма за превалявания.

Количеството, вляло се във водните резервоари през първите две седмици на януари, надвишава миналогодишния поток и е едно от най-високите за месеца за последните 10 години.

Възможно е тази година да бъде доближат междинният приток за десетилетието от към 95 млн. куб. метра, показват специалисти.

Целта е до март да бъдат запълнени 75% от размера на язовирите, с цел да не се стига до понижаване на количествата, отпускани за напояване.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР