Очаква се втора вълна на циклона “ДаниелСред блокираните от потопа

...
Очаква се втора вълна на циклона “ДаниелСред блокираните от потопа
Коментари Харесай

Туристи бягат панически от Гърция

Очаква се втора вълна на циклона “Даниел ”
Сред блокираните от потопа има и българи

Фериботите не могат да се движат поради ураганния вятър

След опустошителните пожари предходните два месеца, в този момент Гърция се бори с следствията от бурята “Даниел ”.

Сред стотиците блокирани от потопа туристи има и българи. Наводнени са и улици в гръцката столица. А жителите на Волос разчистват тоновете тиня. Има паднали мостове, свлачища и откъснати селища.

Силно обиден е остров Скиатос, където почиват доста българи. Второ денонощие към 400 пасажера са блокирани на борда на ферибот отвън пристанището на Волос.

Българските летовници от Северна Гърция стягат незабавно багажа за родината. Според изявления във фейсбук в обичани места като Фанари и Меродато духа мощен вятър. На Фанари мощният вятър съвсем е отвял пясъка в морето и се демонстрират камъните изпод. Подобна е обстановката и в Ароги. За плаж изрично не става, макар че превалявания няма.

Плажни магазини и къмпинги в региони на община Аристотели, Халкидики, също бяха сринати от бурята “Даниел ”. Десетки плажни чадъри и шезлонги бяха отнесени от вятъра, развалена е и машината за независим достъп на хора с двигателни проблеми до морето. Съборени са палатки на общинския къмпинг.

Спряха фериботите за остров Тасос. Над 2000автомобила чакат в Керамоти, с цел да се качат на ферибот за острова. Плаването обаче е спряно поради мощните ветрове.

Двама младоженци от Австрия се водят изчезнали, откакто ваканционната къща, в която са били отседнали, е била пометена в региона на Пелион. Евакуират се туристи от крайбрежните села на Лариса.

Волос, Пелион, Скиатос, Северна Евия, Кардица, Фтиотида и Атина бяха наранени от рискови метеорологични феномени. Щети обаче има и в Южна Гърция, в Арголида, основно в Епидавър и Ермионида. Най-големите са проблемите в Тесалия.

Много региони на Волос останаха без електричество повече от 30 часа, което докара до спиране и на водоподаването. Тъй като доста жители нямаха достъп до питейна вода, кметът прикани снабдяването да става с бутилирана вода от кметството, само че търговци започнаха да продават бутилка за сред 4-5 евро. Цялата крайбрежна част на града е опустошена.
Междувременно Северен и Южен Пелион бяха откъснати от град Волос, а голям брой села останаха отцепени заради свлачища и падащи дървета. Редица пътища са непроходими поради калта и наносите.

В Ламия основните пътища се трансфораха в реки и направиха придвижването на транспортни средства в доста региони на практика невероятно. Щетите върху посевите в доста региони са необратими. В Темпе огромни сектори земеделска повърхност с годишна продукция от картофи и фасул, бадемови и прасковени дървета и лозя останаха под вода.

В няколко области е оповестено изключително състояние заради изобилните превалявания. Три са към този момент доказаните жертви.

Бурята “Даниел ” провокира транспортен блокаж в Гърция. Националната автомагистрала Атина-Солун от Ламия до Катерини бе затворена. Не пътуват влакове и рейсове. Анулират се полети.

България е почетна страна на ревюто
Фалстарт на Солунския панаир поради бедствията
Кириакос Мицотакис отсрочи присъединяване си за неопределен срок

 



Български флагове се развяват из Солун, където на 9 септември стартира интернационалният панаир.

Предвиденото наличие на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, който дружно с българския си сътрудник Николай Денков трябваше да открие българската палата, се отсрочва, защото наводненията и бедствия в Тесалия трансформираха фрапантно програмата на Мицотакис.

През идващите няколко дни той ще бъде в засегнатите региони на Тесалия, с цел да се запознае персонално с разрушенията.
Предвиденото изявление на премиера и нормалната конференция в Солун във връзка откриването на 87-ия панаир се отсрочват за средата на идната седмица. Новата дата ще бъде оповестена скоро.

България е Почетна страна на 87-то издание на Международния панаир в Солун, който ще се състои от 9 до 17 септември в Международния панаирен и конгресен център в Солун. Официалното разкриване на българската палата е планувано за 9 септември.

Близо 60 български компании и организации от разнообразни браншове ще покажат новото софтуерно лице на страната ни. Български флагове се развяват по централните улици на Солун в чест на България и нейното присъединяване като почетна страна в панаира.

В Гърция санкционират и за ниска скорост
200 евро санкция за шофиране без фарове в тунел
За 30 км/ч от горната страна отменат и книжката



 

Фаровете би трябвало да с включени, даже и тунелът да е осветлен.

Глоба от 200 евро заплашва всеки водач в Гърция, който не включи фаровете на автомобила си преди да влезе в тунел. Това е наложително, даже и в случай че тунелът е осветлен.

Пътуващите до южната ни съседка би трябвало да знаят също, че Гърция ползва едни от най-строгите наказания в Европа (пропорционални на прихода на глава от населението) за нарушение на рестриктивните мерки на скоростта.

В случаите, когато оптималната скорост е превишена с повече от 30 км/ч, както и при придвижване по автомагистрали със скорост над 150 км/ч, по скоростните пътища със скорост над 130 км/ч и по останалата част от пътната мрежа със скорост над 120 км/ч се постанова административна санкция в размер на 350 евро и лишаване на място на шофьорската брошура за период от 60 дни.
Тези, които надвишават ограничаването с над 20 и с до 30 км/ч, се глобяват със 100 евро.

Превишаването на оптимално допустимата скорост с до 20 км/ч (например при придвижване със 130 км/ч на път с ограничаване 110 км/ч) води до административна санкция от 40 евро.

Шофьори със скорост под минимално позволената, също се санкционират - с 80 евро санкция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР